Mai multe unități comerciale și-au reluat activitatea. Expert: Aceste măsuri vor atenua efectele crizei generate de pandemia de COVID-19, însă unele sectoare vor fi puternic afectate

  • 23 Martie 2020 13:45
Mai multe unități comerciale și-au reluat activitatea. Expert: Aceste măsuri vor atenua efectele crizei generate de pandemia de COVID-19, însă unele sectoare vor fi puternic afectate

De astăzi, mai multe unități comerciale și-au reluat activitatea, în mare parte fiind vorba de cele din agricultură și comerțul cu ridicata sau angro. Totuși, Comisia Națională pentru Situații Excepționale a impus și respectarea în continuare a unor reguli de igienă. Experții susțin că aceste măsuri vor atenua efectele crizei generate de pandemia de COVID-19, însă unele sectoare vor fi puternic afectate. Relatează Radu Osipov.

Săptămâna trecută, Comisia Națională pentru Situații Excepționale a ridicat interdicția pentru magazinele care vând produse igienice și sanitare, semințe și alte produse agricole, și piese de schimb pentru mașinile agricole începând cu data de 23 martie.

De asemenea, din aceeași zi este permis comerțul cu ridicata adică angro pentru toate mărfurile și activitatea firmelor de servicii funerare, comerțul electronic și cu unele excepții activitatea notarială.

Reprezentanții mai multor magazine agricole au comunicat prin telefon pentru Radio Chișinău că și-au reluat activitatea. Totuși, angajații trebuie să limiteze accesul clienților în interior pentru a evita aglomerația. În cazul în care se crează coadă, oamenii sunt obligați să așteapte afară. La fel, personalul trebuie să dezinfecteze spațiul în care lucrează, să poarte măști medicale și să-și dezinfecteze mâinile cu soluții pe bază de alcool.

Expertul Sergiu Gaibu, director de program la Centrul analitic Expert-Grup, susține că relansarea comerțului va asigura aprovizionarea cu mărfuri a unui lanț de industrii și afaceri care au continuat să lucreze. În același timp, cel mai afectat sector va fi HoReCa, pentru care Guvernul a propus reducerea de la 1 mai a cotei TVA de la 20% la 15%. Sergiu Gaibu.

„Este benefică pentru economie repornirea activității angrosiștilor. Lanțul de aprovizionare a diferitor activități ccritice este important. Dar, indiscutabil este necesar un suport pentru sectorul HoReCa pentru a-și reveni și asigura venituri la buget”, a declarat expertul.

Vitalie Dragancea, consilierul premierului Ion Chicu a declarat pentru Radio Chișinău că Guvernul va decide săptămâna aceasta asupra unor măsuri care să revitalizeze mediul de afaceri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău