Mai multe partide de opoziție vor un candidat comun pentru alegerile prezidențiale. Nicolae Negru: „E problematic, nu văd un asemenea candidat”

  • 31 Ianuarie 13:57
Mai multe partide de opoziție vor un candidat comun pentru alegerile prezidențiale. Nicolae Negru: „E problematic, nu văd un asemenea candidat”

Partidul Socialiștilor și unele partide extraparlamentare își propun identificarea unui candidat comun pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, a declarat secretarul PSRM, Vlad Batrîncea, în cadrul unui interviu. Interesul care îi poate uni este ca președinta Maia Sandu să piardă alegerile prezidențiale, a comentat analistul Nicolae Negru. El a subliniat că acest interes coincide cu cel al Rusiei, de a deturna cursul european al R. Moldova.

 

Reprezentantul Partidului Socialiștilor Vlad Batrîncea a spus într-un interviu că  PSRM, MAN și alte partide politice au decis să-și consolideze eforturile și să facă front comun la prezidențialele din această toamnă. El a adăugat că se discută  eventualitatea unui candidat comun, o persoana apolitică, iar un anunț oficial în acest sens urmează să fie făcut în următoarele luni, februarie – martie.

Pe de altă parte, membra partidului Mișcarea Alternativă Națională, Natalia Ixari, a declarat pentru Radio Chișinău că deocamdată nu au fost purtate discuții cu membrii altor partide, iar partidul MAN își va anunța ulterior strategia, în mod separat.

„Deocamdată se discută doar despre Chișinău și doar despre CMC. Alte discuții nu a avut loc și nu sunt purtate în prezent. Respectiv, MAN îți va prezenta strategia ulterior” a declarat Natalia Ixari.

Analistul politic Nicolae Negru crede că identificarea unui candidat comun la prezidențiale, din partea mai multor partide, este un lucru mai greu de realizat. Deși, interesele partidelor pot fi diferite, îi unește un scop, înfrângerea Maiei Sandu la alegerile prezidențiale, a explicat analistul Nicolae Negru.

„Probabil este cineva în spatelor lor care îi unește, care are interesul să nu învingă Maia Sandu în aceste alegeri. De aceea, îi pune pe reprezentanți, ale căror interese sunt diferite, să se întâlnească. Recunoaște și domnul Bătrâncea că fiecare partid are interesul său și în cazul de față ei caută un candidat care nu ar reprezenta un partid. Să vedem dacă vor reuși.

S-au acumulat multe resentimente și din partea oligarhilor, iar aici coincid interesele cu Rusia, care desigur este interesată ca Maia Sandu să piardă. Deci, interesele fugarilor coincid în cazul de față cu interesele Rusiei.

În mod normal, eu cred că partidele își pot permite să meargă în primul tur cu propriul candidat, iar în turul doi să sprijine un candidat care va ieși în turul doi cu Maia Sandu, dar se vede că e mare dorința ca să aleagă un candidat cu posibilități, cu potențial de a câștiga. E problematic, nu văd un asemenea candidat”, a spus Nicolae Negru

Alegerile prezidențiale urmează să aibă loc în această toamnă. De asemenea, scrutinul prezidențial ar putea avea loc în aceeași zi cu un referendum republican privind integrarea europeană a Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
14
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău