Mai multe orașe din vestul Canadei, paralizate de ploi torențiale

  • 16 Noiembrie 2021 11:20
Mai multe orașe din vestul Canadei, paralizate de ploi torențiale

Mii de locuitori au fost evacuați, numeroase gospodării au rămas fără curent electric, iar alte sute de persoane au rămas blocate în autovehicule în urma ploilor torențiale care au provocat inundații și alunecări de teren, paralizând luni mai multe orașe din Columbia Britanică, în vestul Canadei, relatează AFP, citat de AGERPRES.

''După ploi abundente, mai multe drumuri din Columbia Britanică au fost afectate de alunecări de teren și inundații'', a transmis pe Twitter Ministerul Transporturilor și Infrastructurii din provincie în noaptea de duminică spre luni.

Mai multe autostrăzi au fost închise în zone care au fost afectate în această vară de incendii forestiere majore. Zeci de mii de persoane din provincie au fost afectate de pene de curent, potrivit companiei Hydro BC.

La sfârșitul zilei, serviciile pentru intervenții de urgență au indicat că au transportat cu o seară înainte nouă pacienți cu răni ușoare în urma unei alunecări de teren care s-a produs în această zonă.

'Între 80 și 100 de vehicule' au rămas blocate de noaptea trecută în urma alunecărilor de teren pe o autostradă din apropiere de Agassiz, la aproximativ 100 de kilometri est de Vancouver, au declarat autoritățile în timpul unui briefing de presă din cursul dimineții de luni. Echipe de salvatori, pompieri și poliție au fost desfășurate pentru a interveni.

Forțele canadiene au trimis elicoptere pentru a salva aproximativ 275 de persoane rămase blocate în autovehicule, inclusiv 50 de copii, potrivit media locale.

Mii de evacuați

Imaginile transmise de autoritățile locale arată umflarea râului Similkameen din sudul provinciei Columbia Britanică. În altele se poate vedea orașul Merritt, inundat de apele râului Coldwater.

Cei aproximativ 7.000 de locuitori ai acestui oraș, situat la 300 de kilometri nord-est de Vancouver, au primit ordin de evacuare către centrele de urgență în cursul dimineții, apoi li s-a interzis să revină la Merritt după inundarea stației de tratare a apelor reziduale. Două poduri au fost, de asemenea, inundate.

''Oameni din Merritt și cetățenii din Columbia Britanică afectați de inundații, fiți prudenți'', a transmis premierul canadian Justin Trudeau pe Twitter în cursul după-amiezii. ''Vom fi aici pentru a vă oferi sprijinul de care aveți nevoie pentru a vă ajuta să faceți față și să vă reveniți după aceste inundații și condiții extreme'', a promis premierul canadian.

În plus, intemperiile au condus la închiderea controversatului oleoduct Trans Mountain, care a fost naționalizat de guvernul Trudeau în 2018. Conducta a fost închisă ''ca măsură de precauție'', a confirmat compania pentru AFP, din cauza ''inundațiilor extinse și a alunecărilor de noroi în zona Hope'', la 150 de kilometri est de Vancouver.


Lucrările de extindere a conductei, care urmează să intre în funcțiune până la sfârșitul anului 2022, au fost, de asemenea, sistate în zonele Lower Mainland, Hope și Merritt' din cauza ploilor torențiale. Acestea vizează creșterea de la 300.000 la 890.000 de barili pe zi a capacității acestei conducte care transportă petrol din nisipurile bituminoase din Alberta, inima industriei petroliere canadiene, până în suburbiile din Vancouver.

Puțin mai la vest de Agassiz, autoritățile din orașul Abbotsford au emis un ordin de evacuare ce vizează peste o sută de gospodării, pe fondul intemperiilor.

''În doar 140 de zile, Abbotsford a înregistrat cea mai călduroasă zi din istorie (42,9 grade Celsius) și acum cea mai ploioasă zi din istorie (100,4 mm)'', a scris pe Twitter Tyler Hamilton, meteorolog din regiune.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău