Mai multe ONG-uri consideră discriminatorie testarea profesorilor din cont propriu

  • 26 August 2021 12:58
Mai multe ONG-uri consideră discriminatorie testarea profesorilor din cont propriu

Mai multe organizații neguvernamentale consideră discriminatorie hotărârea CNESP care obligă personalul nevaccinat din școli să facă din cont propriu un test la COVID-19 la fiecare 14 zile, până la atingerea nivelului recomandat de vaccinare de 95% în instituție. ONG-urile cer autorităților să anuleze prevederea respectivă. În caz contrar, spun că se vor adresa în instanța de judecată.

Reprezentanta Mișcării Juriștilor Ortodocși, Elena Bâtca, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă la IPN, că în Moldova niciun act normativ nu prevede obligativitatea vaccinării. Persoanele vaccinate pot fi și ele purtătoare de virus. Prin urmare, impunerea testării obligatorii doar a persoanelor nevaccinate este o discriminare, iar dreptul constituțional la muncă nu poate fi îngrădit sau condiționat legal prin testare.

Avocatul Ghenadie Tatarciuc, a declarat că hotărârea CNESP din 23 august este un act administrativ-reglementator. Persoanele țintă ale acestui act sunt cu preponderență profesorii. Un act administrativ apriori trebuie să corespundă legii și să satisfacă necesitățile societății, notează avocatul. Actul trebuie să corespundă Constituției, actelor internaționale la care Moldova este parte. Dar prin acest act sunt încălcate drepturile la muncă și protecția muncii.

Alina Andrieș, educatoare, spune că mulți colegi și-au făcut vaccinul nu din proprie convingere, dar din frică să nu piardă locul de muncă. Această decizie a CNESP, în opinia sa, e un șantaj. Dora Jitariuc, profesoară, spune că personal ezită să se vaccineze întrucât nu se cunoaște ce consecințe pot apărea pe termen lung.

Recent, și  Federația Sindicală a Educației și Științei a criticat decizia CNESP în partea ce ține de obligativitatea testării din cont propriu a  personalului didactic, nondidactic și auxiliar nevaccinat, o dată la 14 zile.  Sindicatele consideră că încercarea autorităților de orice nivel de a „lega” procesul de vaccinare cu îngrădirea drepturilor constituționale la muncă, la sănătate și la viață reprezintă un abuz și o încălcare flagrantă a drepturilor și libertăților cetățenești.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
27,18
Cer senin
Umiditate:20 %
Vint:2,57 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău