Mai multe instituții medicale sunt insuficient dotate cu echipamente medicale, susține avocatul poporului

  • 10 Aprilie 2019 15:48
Mai multe instituții medicale sunt insuficient dotate cu echipamente medicale, susține avocatul poporului

Majoritatea instituțiilor medicale din R. Moldova sunt insuficient dotate cu echipamente medicale, potrivit Raportului privind evaluarea nivelului de asigurare a dreptului pacientului la siguranța și calitatea echipamentelor medicale. Doar 67 la sută din unitățile de primire urgentă din cele 31 monitorizate, corespund standardelor în ce privește dotarea cu echipamente medicale, atenționează avocatul poporului Mihail Cotorobai.

În majoritatea instituțiilor medicale din Republică Moldova se atestă o insuficiență acută de echipamente medicale, iar cele prezente sunt într-o stare de uzură avansată, nefiind monitorizate ani la rând. În secțiile reanimare și terapie intensivă o treime din dispozitive lipsesc, iar în aproximativ 80 la sută din instituțiile medicale lipsește numărul necesar de aparate pentru monitorizarea parametrilor vitali și acordarea ajutorului pacienților în situații de urgență. Acestea sunt doar câteva din datele raportului prezentat.

Șefa Direcției investigații și monitorizare în Oficiul Avocatului Poporului, Svetlana Rusu, a menționat că se se atestă încălcarea dreptului la siguranță și calitatea serviciilor medicale; un grad înalt de uzură a dispozitivelor medicale existente; dotare insuficientă cu dispozitive medicale, care nu corespund în totalitate cu standardele prevăzute; lipsă acută a specialiștilor în domeniul ingineriei biomedicale ș.a.

Asigurarea insuficientă cu echipamente a instituțiilor medicale duce la lezarea dreptului la sănătate a populației, iar peste 70 procente din populația chestionată a menționat că îi este încălcat acest drept. Cea mai gravă situație este în penitenciare, atenționează avocatul poporului, Mihail Cotorobai.

”71,6 procente consideră că acest drept le este încălcat și merită atenție. Problema rămâne destul de actuală, cât privește asigurarea dreptului la sănătate a pacienților care se găsesc în locurile de detenție. Aici e…jale! Penitenciarul nr. 13 efectuează așa-numitul roentgen cu niște aparate care nu au fost niciodată atestate…”, a opinat Mihail Cotorobai.

Raportul recomandă ca managementul dispozitivelor medicale să fie o procedură prioritară în acreditarea instituțiilor medicale, de asemenea, să se acorde mai multă atenție instruirii și atragerii în sistemul medical a cadrelor de bioingineri, necesari pentru monitorizarea și deservirea utilajelor medicale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău