Mai multe instituții ale statului, inclusiv din domeniul sănătății, au desfășurat achiziții publice cu încălcări în timpul pandemiei de COVID-19, inclusiv în perioada stării de urgență

  • 22 Aprilie 2021 13:28
Mai multe instituții ale statului, inclusiv din domeniul sănătății, au desfășurat achiziții publice cu încălcări în timpul pandemiei de COVID-19, inclusiv în perioada stării de urgență

Mai multe instituții ale statului, inclusiv din domeniul sănătății, au desfășurat achiziții publice cu încălcări în timpul pandemiei de Covid-19, inclusiv în perioada stării de urgență, arată un raport de monitorizare al Asociației pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER). Sub paravanul măsurilor necesare pentru combaterea noului coronavirus, au fost reduși termenii pentru achiziții, s-a plătit în avans și s-au făcut procurări din bani publici prin contracte directe, fapt ce a redus considerabil transparența procedurilor, atenționează experții.

47 de milioane de dolari s-au cheltuit anul trecut pentru achiziții de bunuri și servicii ce aveau scopul de a preveni și combate pandemia de COVID-19 în Republica Moldova. Mai mult de jumătate din acești bani, peste 29 de milioane de dolari, au fost utilizați cu minimă transparență, prin achiziții făcute prin contracte directe, a semnalat președinta Asociației pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, Maria Covalciuc. Ea a relatat că unele instituții au planificat defectuos achizițiile, iar sub paravanul luptei cu pandemia, și-au cumpărat mașini de serviciu.

„Nu s-a delimitat clar care sunt achizițiile publice necesare pentru prevenirea și controlul infecției cu COVID-19. S-ar părea că nici nu e necesar, că e înțeles de la sine despre ce achiziții e vorba. În cazul Republicii Moldova inventivitatea unor autorități contractante e atât de mare, încât avem cazuri când sub semnul acestor achiziții, ANSP a procurat patru automobile Dacia Duster, le-a procurat netransparent, prin achiziții directe, peste un milion de lei, nici nu se încadra pragul de 800 de mii de lei pentru bunuri și servicii”, a spus Maria Covaliuc.

Reprezentanții AGER mai spun că 2/3 dintre instituțiile medicale care au făcut achiziții publice nu și-au făcut publice rapoartele în perioada pandemică.

Nereguli au fost depistate și la licitația de procurare a echipamentelor de protecție pentru medici, susține coordonatoarea de proiecte din cadrul AGER, Olga Diaconu.

„CAPCS a inițiat procedura de achiziții de medicamente, însă contrar prevederilor legale, a stabilit niște criterii diferențiate. Pentru producătorii autohtoni se cereau unele condiții, iar pentru cei străini -  alte condiții. În timp ce produsele importate trebuiau să fie certificate de organismele internaționale pentru a demonstra corespunderea cu standardele OMS ca să asigure gradul necesar de protecție pentru lucrătorii din prima linie, pentru producătorii autohtoni nu era nevoie de asta, era nevoie doar de niște avize medicale de la autoritate, care nici măcar nu are laboratoare și nu poate testa aceste echipamente”, a precizat Olga Diaconu.

În timpul pandemiei, achiziții publice cu încălcări au făcut și reprezentanții primăriei Chișinău, care au decis să cumpere autobuze cu parcurs.

În acest context, reprezentanții Agenției Achiziții Publice spun că instituțiile publice continuă procesele de achiziții deși sunt atenționate asupra neregulilor pe care le admit. Șefa Direcția monitorizare, din cadrul Agenției, Nadejda Tanasov:

„60 la sută dintre procedurile de achiziții au fost finalizate în continuare cu diverse abateri de la legislație. Cele mai frecvente abateri sunt legate de faptul că autoritățile nu planifică achizițiile, nu există un plan, nu sunt publicate anunțurile de achiziții  sau procedurile de achiziții se desfășoară fără ca instituția să aibă bani”, a spus Nadejda Tanasov.

Reprezentanții Agenției Achiziții Publice mai afirmă că este complicat să monitorizeze toate achizițiile din cauza numărului mare de proceduri, dar și a lipsei de specialiști.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:4,12 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
11
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău