Mai multe decese în Europa, cauzate de o superbacterie, care se răspândește rapid și este rezistentă la antibioticele de ultimă generație

  • 31 Iulie 2019 12:27
Mai multe decese în Europa, cauzate de o superbacterie, care se răspândește rapid și este rezistentă la antibioticele de ultimă generație

O superbacterie, rezistentă la antibioticele de ultimă generație, se răspândește rapid în spitalele din Europa. Decesele printre pacienți au crescut de 6 ori din această cauză Un studiu la nivel european arată că bacteriile rezistente la antibiotice se răspândesc tot mai mult. Medicamentele, numite carbapeneme, sunt utilizate atunci când o infecție nu mai poate fi tratată cu altceva. O îngrijorare aparte reprezintă bacteria Klebsiella pneumoniae, dar acesta ar putea fi doar începutul.

Ce este Klebsiella pneumoniae

Poate trăi complet natural în intestine fără a cauza probleme oamenilor sănătoși. Cu toate acestea, atunci când organismul este slăbit, aceasta poate infecta plămânii, provocând pneumonie, dar și mucoasa creierului, ceea ce duce la dezvoltarea meningitei, scrie BBC, citat de sanatateinfo.md

Rezistența la antibioticele de ultimă linie a dus la o creștere de șase ori a deceselor cauzate de K.pneumoniae.

„Cel mai alarmant este că această bacterie este deja rezistentă la unul dintre antibioticele cheie de ultimă linie”, a declarat pentru BBC News Sophia David, de la Institutul Sanger.

„Infecțiile asociate cu K. pneumoniae genereză o rată mare de mortalitate. Este deja îngrijorător faptul că vedem 2.000 de morți în 2015. Îngrijorarea este că, dacă nu se iau măsuri, numărul morților va continua să crească”. 

Decesele cauzate de K. pneumoniae rezistente la carbapeneme au crescut de la 341, cât erau în anul 2007, până la 2.094, decese înregistrate în anul 2015.

Acesta este cel mai mare studiu privind rezistența la carbapeneme a în K. pneumoniae, fiind implicate 244 de spitale din Irlanda până în Israel. Cercetătorii au analizat ADN-ul bacteriei - codul său genetic - din eșantioane de la pacienți infectați.

„Constatările noastre arată ca spitalele sunt facilitatorul cheie al transmiterii și că bacteriile se răspândesc de la persoană la persoană, în primul rând în spitale. Faptul că vedem aceleași clone cu risc ridicat în multe spitale diferite din Europa arată, de asemenea, că există ceva special în privința acestor tulpini”, a explicat Sophia David.

Rezultatele au fost publicate în Nature Microbiology.

Cât de serioasă este problema?

K. pneumoniae rezistentă la antibiotice ar putea continua să se răspândească sau să-și transmită rezistența la alte specii de bacterii. Două tipuri de bacterii se pot întâlni și, printr-un proces numit conjugare, împărțesc între ele informații genetice, numite plasmide. 

„Acestea au capacitatea de a se răspândi foarte rapid prin populații bacteriene”, a spus dr. David.

Ce se poate face

Cel mai bun mod de a face față infecțiilor rezistente la medicamente este de a evita, în primul rând, prezența acestora în spitale.

„Suntem optimiști că, datorită unei igiene bune a spitalului, care include identificarea precoce și izolarea pacienților care transportă aceste bacterii, nu putem doar să amânăm răspândirea acestor agenți patogeni, ci și să îi controlăm cu succes, a spus Hajo Grundmann, profesor la Universitatea din Freiburg.

„Această cercetare subliniază importanța controlului infecției și a supravegherii genomice continue a bacteriilor rezistente la antibiotice pentru a ne asigura că detectăm noi tulpini rezistente timpuriu și acționăm pentru a combate răspândirea rezistenței la antibiotice”, a explicat specialistul. 

sursa: sanatateinfo.md

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
1,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
9
Wed
9
Arhivă Radio Chișinău