Mai multe asociații din sectorul agroindustrial își exprimă dezacordul față de intenția Guvernului de a majora cota TVA pentru producția agricolă de la 8% la 12%
-
01 Decembrie 2020 13:18
Mai multe asociații din sectorul agroindustrial își exprimă dezacordul față de intenția Guvernului de a majora cota TVA pentru producția agricolă de la 8% la 12%, conform proiectul politicii fiscale pentru anul 2021, aprobat de către Guvern.
Producătorii agricoli se plâng că documentul nu a fost consultat cu reprezentanții sectorului agricol. Ei atenționează că majorarea cotei TVA va înrăutăți situația agricultorilor care au suferit din cauza secetei și pandemiei. Reprezentanții Guvernului nu au comentat, deocamdată, declarațiile agricultorilor.
Majorarea cotei TVA de la 8% la 12% va ruina sectorul agricol, consideră directorul executiv al Asociației “Moldova Fruct”, Iurie Fală. Mai mult, prețurile la produsele agricole pentru consumatori vor crește, avertizează producătorul agricol.
Noi nu suntem împotrivă să efectuăm investiții, să plătim impozite, însă o astfel de atitudine ne trezește un semn mare de întrebare, cum se atârnă Guvernul față de agricultură. Matematica care au intuit-o autorii acestui proiect al politicii-fiscale va lovi, desigur, în agricultură, dar va lovi și în consumatori pentru că aceasta va influența și creșterea prețurilor la produsele alimentare.
Noile prevederi privind cota TVA la producția agricolă ar favoriza importatorii de fertilizanți și pesticide, susține directorul executiv al Federației Fermierilor din Moldova, Vasile Mârzenco. Bugetul de stat și producătorii agricoli vor avea însă de suferit, menționează agricultorul.
Situația de astăzi de pandemie, de exodul mare a forței de muncă din spațiul rural, nouă ne mai vine și această povară care va duce la aceea că întreprinderile agricole, fermierii vor continua să falimenteze în șir în anul 2021. Un simplu economist demonstrează că ceea ce propun ei majorarea acestei cote TVA, în afară că aduc prejudicii producătorilor, aduc prejudicii și bugetului de stat. Atunci ne întrebăm, cu ce scop se fac aceste modificări? Ca să creeze condiții și mai bune pentru marile companii monopoliste care importă pe piața noastră mijloace de producție pesticide, îngrășăminte și să-i încurajeze pe cei care exportă producția agricolă din țara noastră. Dar aceștia, în marea lor parte, nu sunt agricultori.
Asociațiile din sectorul agroindustrial au transmis, săptămâna trecută, un demers Parlamentului prin care solicită să nu susțină această prevedere de majorare a cotei TVA la producția agricolă.