MAI face precizări legate de reținerile în dosarul transfuziilor de sânge

  • 09 Iunie 2021 12:12
MAI face precizări legate de reținerile în dosarul transfuziilor de sânge

Directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari, reținută la 7 iunie curent, ar fi favorizat companii pentru desemnarea acestora în calitate de câștigători la licitațiile publice pentru consumabile și produse parafarmaceutice, a anunțat astăzi Ministerul Afacerilor Interne, într-un comunicat de presă, transmite IPN.

În cadrul algoritmului de diagnostic, la prima etapă de triere pentru tehnologia de examinare de laborator a sângelui/componentelor sanguine donate, sunt utilizate teste rapide pentru determinarea hepatitelor, sifilis și HIV. Aceste teste rapide, conform procedurii, trebuie procurate prin licitație. Necesitatea testelor este semnificativă. Lunar este necesară o cantitate de peste 25 000 teste. De menționat este faptul că în Republica Moldova există puțini distribuitori de astfel de teste.

În fapt, un agent economic a livrat testele necesare primei etape de triere, însă reprezentanții CNTS s-au eschivat de la semnarea actelor contabile, actului de predare-primire, facturilor fiscale și altor acte ce ar confirma livrarea testelor în valoare de peste un milion de lei. În consecință, agentul economic a acționat în judecată CNTS. În cadrul ședinței de judecată, directorul CNTS a prezentat acte false pentru a demonstra utilizarea testelor din rezerva medicală și nu testele agentului economic câștigător, se menționează în comunicatul  MAI.

În cadrul măsurilor speciale de investigație autorizate, a fost depistată complicitatea bănuitei la prezentarea unei oferte trucate și, ulterior, câștigul licitației anunțate de către un partener extern al Republicii Moldova. Compania favorizată de directorul CNTS, fiind desemnată câștigătoarea unei licitații organizate de către donatorul extern urma, în decursul a 100 de zile, să livreze Spitalului Clinic Bălți un aparat de plasmafereză, estimat la 18 mii de dolari SUA. Pentru a însuși mijloacele financiare de la organizatorii licitației, administratorul companiei a primit cu acordul directorului CNTS un aparat de plasmafereză pentru a fi prezentat donatorului și beneficiarilor în cadrul ceremoniei de donație. Prin urmare, aparatul de plasmafereză, aflat la evidența CNTS, a fost prezentat donatorului și instituției medicale, care aparent a reprezentat utilajul achiziționat în urma licitației, precizează MAI.

Șefa Centrului Național de Transfuzie a Sângelui (CNTS), Svetlana Cebotari și juristul instituției, precum și un vicedirector al Agenției Achiziții Publice, au fost reținuți la 7 iunie. Cei trei responsabili sunt bănuiți de abuz în serviciu prin trucarea licitațiilor în domeniul transfuziei sângelui. Tot la 7 iunie, au fost desfășurate nouă percheziții în birourile din CNTS, la sediul agentului economic, în instituția medicală din Bălți și în sediul unui laborator medical privat din Chișinău. Au fost ridicate telefoane mobile, calculatoare, sisteme informaționale, documente care au relevanță probatorie.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău