Magazinul unde nu-ți trebuie bani ca să pleci acasă cu ce îți dorești (VIDEO)

  • 14 Aprilie 2018 14:59
Magazinul unde nu-ți trebuie bani ca să pleci acasă cu ce îți dorești (VIDEO)

În Bruxelles a fost deschis primul supermarket non-profit, care acordă prioritate comerțului echitabil. BEES este un magazin care este administrat exclusiv de și pentru membrii săi, astfel încât să promoveze cooperarea dintre consumatori și producători. 

În plus, magazinul are o politică destul de neobișnuită: toți clienții devin angajați care lucrează 3 ore pe lună și astfel costurile sunt reduse. Mai exact, este vorba despre o economie colaborativă, subliniază Digi24.

Clienții supermarketului non-profit, numiți colaboratori, sunt în același timp și angajați și proprietari ai magazinului. Spre deosebire de supermarketurile tradiționale, angajații magazinului sunt înlocuiți la fiecare trei ore printr-un sistem organizat rapid.

Magazinul este deschis exclusiv membrilor săi, așa că cine vrea să se alăture proiectului, trebuie să își sacrifice o parte din timpul său și să-l petreacă în magazin, să rearanjeze rafturile de fructe și legume sau să împacheteze mirodenii.

Cu acest sistem, supermarketul non-profit economisește până la 65% din costul cu forța de muncă și nici nu pune presiune pe producători.

„Am înființat supermarketul cooperativ BEES pentru a arăta că există o alternativă în sectorul alimentar și de distribuție, precum și pentru a aduce oamenii împreună pentru a discuta aspectele cheie din sectorul alimentar”, afirmă Enrico Sanso, co-fondator BEES.

Politica magazinului este să ofere membrilor săi produse mai accesibile, dar și să acorde prioritate producătorilor locali. Iar cum clienții sunt în același timp și angajații magazinului, pot fi astfel siguri de calitatea produselor

„Când veniți aici, este vorba despre mult mai mult decât să faceți cumpărături. Vedeți oameni cu care v-ați întâlnit într-o zi la coada de așteptare și a doua zi îi vedeți în spatele depozitului sau despachetând legumele”.

Proiectul non-profit a fost lansat în 2014 ca un grup de cumpărători. Supermarketul a fost deschis în 2017 și până la inaugurarea oficială a strâns deja aproape două mii de colaboratori.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,18
Câțiva nori
Umiditate:79 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău