MAEIE: Unul dintre cei trei reprezentanți ai PACE avea interdicție de intrare în Rusia. „Toate circumstanțele deplasării indică asupra unei provocări puse la punct și realizate premeditat”

  • 04 Iulie 2021 17:20
MAEIE: Unul dintre cei trei reprezentanți ai PACE avea interdicție de intrare în Rusia. „Toate circumstanțele deplasării indică asupra unei provocări puse la punct și realizate premeditat”

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) anunță, într-un comunicat de presă, că unul din cei trei reprezentanți ai Partidului Acasă Construim Europa (PACE) avea interdicție de intrare în Federația Rusă. MAEIE nu precizează dacă este vorba despre liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc, sau despre una din persoanele care îl însoțea, dar presa de la Chișinău susține că liderul PACE este cel care are interdicție de intrare în Rusia.

„Potrivit informației operative recepționate de la autoritățile ruse, unul din cei trei cetățeni moldoveani cunoscând faptul că dispune de o interdicție de intrare în Federația Rusă, în mod deliberat a mers la Moscova, fiind conștient de consecințele acestei decizii. Respectiv, toate circumstanțele deplasării indică asupra unei provocări puse la punct și realizate premeditat de către reprezentanții unui partid politic, fapt despre care vor fi informate în modul stabilit de lege autoritățile competente din Republica Moldova, inclusiv autoritatea electoral”, se spune în comunicatul MAEIE.

Ministerul de Externe precizează că „nu se confirmă faptul reținerii abuzive a persoanelor vizate”.

”La momentul de față toți trei cetățeni se află în zona internațională a aeroportului din Moscova, urmând a reveni în Republica Moldova în seara zilei de astăzi, fiind constatat faptul că până la plecarea la Moscova, grupul avea rezervate biletele pentru zborul spre Chișinău pentru aceeași zi, 4 iulie ora 22:50. În aceste circumstanțe, reprezentanții concurentului electoral au încercat să atragă și cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Federația Rusă în amenajarea provocării respective. Astfel, pretinsă întâlnire cu alegătorii a fost programată la Sankt Petersburg pentru 4 iulie curent, în aceeași zi ca și biletele de retur a grupului. Considerăm că atragerea în mod conștient a cetățenilor în provocări deliberate este inadmisibilă, fapt care va fi comunicat cu titlu separat în adresa Comisiei Electorale Centrale”, se menționează în comunicatul MAEIE.

PACE anunța, duminică dimineață, că liderul său, Gheroghe Cavcaliuc, împeună cu alți doi membri ai formațiunii, a fost reținut pe un aeroport din Moscova, în timp ce se deplasa la o întâlnire cu diaspora din Sankt-Petersburg.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău