MAEIE: Cincizeci de cetățeni ai Republicii Moldova aflați în Fâșia Gaza au cerut asistență și ajutor pentru evacuarea din zona de război

  • 15 Octombrie 2023 08:45
MAEIE: Cincizeci de cetățeni ai Republicii Moldova aflați în Fâșia Gaza au cerut asistență și ajutor pentru evacuarea din zona de război

Urmare a războiului pornit de Hamas împotriva Israelului, Ambasada Republicii Moldova din Tel-Aviv a luat legătură cu cetățenii Republicii Moldova din Fâșia Gaza și a primit 50 de cereri de asistență și eventuală evacuare, arată un comunicat al MAEIE.

În ultimile zile, principalul obiectiv al autorităților a fost și continuă să fie protejarea și evacuarea cetățenilor noștri din Fâșia Gaza, având în vedere riscurile majore pentru viața acestora. Ambasadorul Republicii Moldova în Statul Israel, Alex Roitman, împreună cu echipa Ambasadei, menține contact permanent cu ei.

Punctul de trecere Rafah, de la hotar cu Republica Arabă Egipt, este, la momentul actual, singurul punct de evacuare pentru peste 2 milioane de oameni din Fâșia Gaza. Situația rămâne complexă, în special din cauza atacurilor continue cu rachete și a incertitudinii legate de funcționarea punctului de trecere.

Prin canale diplomatice, suntem în contact permanet cu autoritățile din Israel și Egipt, dar și alte țări din regiune privind evacuarea cetățenilor săi. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și toate misiunile diplomatice ale Republicii Moldova - în special cea din Israel, și din Turcia, acreditată prin cumul și în Egipt, fac eforturi diplomatice considerabile, având comunicarea constantă cu ambasadorii Egiptului în țările de acreditare. De asemenea, echipele noastre diplomatice discută constant cu țările partenere, SUA, România, Ucraina și altele, pentru a negocia cu autoritățile egiptene în vederea facilitării tranzitului civililor, inclusiv a cetățenilor moldoveni, prin punctul de trecere Rafah.

De asemenea, menținem legătura cu Direcția Generală Protecție Civilă și Operațiuni Umanitare Europene (ECHO) pentru a primi sprijin în procesul de readucere a cetățenilor noștri din zona conflictului. ECHO a manifestat disponibilitatea de a ne acorda asistența necesară în acest context.

Pentru a intensifica eforturile de asistență, un funcționar consular al MAEIE s-a deplasat la Cairo pe data de 12 octombrie. În timp ce diplomații duc negocieri, acesta pregătește întâmpinarea cetățenilor noștri la punctul de trecere Rafah. Aici, este pregătit să emită titluri de călătorie pentru persoanele care nu dețin pașaport și să facilitezea tranzitul acestora către Cairo și, ulterior, către Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
8
Sun
7
Mon
6
Tue
7
Arhivă Radio Chișinău