MAEIE, atent la situația din regiune

  • 14 Februarie 2022 08:00
MAEIE, atent la situația din regiune

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu și omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, și-au exprimat îngrijorarea, într-o convorbire telefonică, în legătură cu tensiunile crescânde ca urmare a concentrării de trupe ruse la granița cu Ucraina. „Rămâne de neclintit sprijinul reciproc pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și a Ucrainei în cadrul frontierelor noastre recunoscute la nivel internațional”, a menționat ministrul Nicu Popescu, citat într-un comunicat de presă al MAEIE, relatează IPN.

Vicepremierul moldovean a reiterat ferma convingere a autorităților Republicii Moldova că orice acțiuni violente și amenințări cu utilizarea forțelor militare sunt contrare dreptului și normelor internaționale.

În cadrul unei discuții telefonice cu Helga Schmid, secretarul general al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), șeful diplomației moldovenești a menționat că Republica Moldova susține ferm activitatea Misiunii speciale de monitorizare a OSCE în Ucraina, unde Republica Moldova contribuie semnificativ prin detașare de experți. „Continuăm să coordonăm acțiunile cu partenerii și să monitorizăm îndeaproape situația de securitate din regiune”, a menționat Nicu Popescu, citat într-un comunicat de presă al MAEIE

Misiunea specială de monitorizare a OSCE în Ucraina (SMM) a fost desfășurată la 21 martie 2014, în urma unei cereri adresate OSCE de către guvernul ucrainean și a unei decizii de consens a tuturor celor 57 de state participante. SMM este o misiune civilă neînarmată, prezentă pe teren în toate regiunile Ucrainei. Sarcinile sale principale sunt să observe și să raporteze în mod imparțial și obiectiv situația din Ucraina și pentru a facilita dialogul între toate părțile la criză.

„Ambasada Republicii Moldova la Kiev monitorizează cu atenție evoluțiile din Ucraina. La această etapă, Ambasada și Consulatul de la Odesa își desfășoară activitatea în regim obișnuit”, se menționează într-o „Precizare de presă”, emisă de MAEIE. „În cazul evoluțiilor îngrijorătoare, misiunea noastră diplomatică dispune de planuri necesare de acțiuni. De asemenea, se menține legătura permanentă cu cetățenii moldoveni participanți la Misiune specială de monitorizare a OSCE în Ucraina și conaționalii care contactează Ambasada pentru suport informațional”, precizează sursa citată.

În contextul situației de securitate din regiune, MAEIE a reiterat recomandarea în adresa cetățenilor moldoveni să urmărească cu prioritate anunțurile autorităților și informațiile oficiale difuzate de surse credibile. La necesitate, cetățenii moldoveni pot contacta reprezentanța diplomatică a Republicii Moldova la linia de telefon de urgență constituită și activă în regim de permanență (24/7): +38 068 384 2016 sau la adresa de email: [email protected].

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău