MAE rus avertizează Grecia asupra consecințelor livrării de sisteme de apărare aeriană S-300 către Ucraina

  • 19 Decembrie 2022 18:34
MAE rus avertizează Grecia asupra consecințelor livrării de sisteme de apărare aeriană S-300 către Ucraina

Potențiala livrare de către Grecia, Kievului, a unor sisteme de apărare aeriană S-300 de fabricație rusească ar fi o încălcare flagrantă a acordurilor dintre Moscova și Atena și orice echipament militar trimis în Ucraina va fi "urmărit și distrus" de armata rusă, a avertizat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus Maria Zaharova, citată luni într-un comunicat oficial publicat pe site-ul ministerului, transmite Agerpres.


"Considerăm planurile provocatoare de a furniza regimului de la Kiev S-300 și alte sisteme de apărare aeriană ruso-sovietice ca fiind în mod deschis ostile Rusiei", a subliniat ea, potrivit site-ului de informații rbc.ru.

Potrivit lui Zaharova, astfel de livrări vor reprezenta o încălcare flagrantă a prevederilor acordurilor interguvernamentale ruso-elene privind cooperarea militaro-tehnică din 30 octombrie 1995 și furnizarea de produse militare din 3 decembrie 2013, care interzic Atenei să reexporte echipamente militare furnizate de Rusia către o terță parte fără coordonare cu Moscova.

"În sfârșit, nimeni nu ar trebui să se îndoiască că toate echipamentele militare trimise Kievului vor fi urmărite și distruse de forțele armate ale Federației Ruse. Deși nu este prea târziu, puteți abandona aceste planuri periculoase", a mai declarat reprezentanta Ministerului de Externe de la Moscova.

Ministrul grec al apărării Nikos Panagiotopoulos a anunțat anterior disponibilitatea țării sale de a furniza Ucrainei sisteme S-300 rusești, dar numai dacă Statele Unite vor instala sisteme antirachetă Patriot în Insula Creta.

El a clarificat că ar putea fi vorba și despre înlocuirea altor sisteme mai vechi de apărare antiaeriană de producție rusească pe care Statele Unite ar dori să le trimită în Ucraina. Ediția Pronews.gr a scris că cuvintele sale înseamnă oportunitatea de a trimite Tor-M1, precum și Osa-AKM Kievului în schimbul sistemelor americane.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău