MAE România: Aderarea la Schengen și susținerea pentru Republica Moldova - printre prioritățile diplomației române în 2023

  • 01 Ianuarie 2023 11:03
MAE România: Aderarea la Schengen și susținerea pentru Republica Moldova - printre prioritățile diplomației române în 2023

Continuarea demersurilor pentru aderarea la spațiul Schengen și susținerea parcursului european al Republicii Moldova sunt câteva dintre prioritățile diplomației române în 2023, se arată în raportul anual al MAE - "Reperele acțiunii diplomatice a României".

În ceea ce privește conflictul din Ucraina, țara noastră "va sprijini în continuare crearea unui mecanism pentru tragerea la răspundere a celor responsabili pentru crima de agresiune comisă în războiul ilegal al Rusiei contra Ucrainei", scrie Agerpres.

Aderarea la Schengen și la OCDE sunt subliniate în capitolul care vizează reperele pentru anul 2023 din raport.

"MAE va continua astfel să acorde o atenție prioritară, inclusiv prin asigurarea resurselor necesare, continuării demersurilor intense de susținere a aderării României la spațiul Schengen, precum și a aderării țării noastre la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE)", precizează documentul.

Despre rolul de membru al NATO, MAE susține că va promova prioritățile strategice ale României în cadrul Alianței, inclusiv în perspectiva Summitului NATO de la Vilnius din 2023. În acest sens, ministerul român pledează pentru acordarea unei atenții sporite în consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în scopul apărării securității naționale, și în zona Mării Negre, ca zonă de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică.

De asemenea, sunt menționate și demersurile pentru integrarea țării noastre în programul Visa Waiver.

Referitor la statele din regiune, MAE afirmă că "România va continua să acorde în mod activ asistență și sprijin multidimensional Ucrainei și va susține traseul și orientarea europeană, respectiv euroatlantică, după caz, ale Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei".

Totodată, va continua sprijinirea Republicii Moldova în plan politico-diplomatic, al reformelor necesare pentru parcursul european, pe palier economic, al securității energetice și în alte domenii relevante. În context, este evocată implicarea sporită la nivelul Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, lansată de România împreună cu Germania și Franța.

Mai mult, ministerul român arată că va contribui la pregătirea Summitului Inițiativei celor Trei Mări, care va fi găzduit de către președintele României, la București, în 2023 și în acest sens face apel la "continuarea unei diplomații pragmatice și conectate la obiectivele României în ce privește progresul economic și tehnologic, conectivitatea regională, europeană și globală".

România va celebra, în 2023, trei decenii de când este stat membru cu drepturi depline al Organizației Internaționale a Francofoniei și împlinirea a 30 ani de la aderarea României la Consiliul Europei.

Pentru reforma din interiorul instituțiilor diplomației române, potrivit raportului, "MAE va continua să facă demersuri pentru organizarea periodică de concursuri de admitere în Corpul Diplomatic și Consular al României pentru a asigura acoperirea, în mod gradual, a întregului necesar de personal". De asemenea, potrivit documentului citat, "vor fi continuate demersurile de modernizare și eficientizare a Institutului Diplomatic Român".

La începutul anului 2023, România preia două noi mandate de Ambasadă Punct de Contact NATO (Contact Point Embassy - CPE) în Georgia, respectiv în Iordania, pentru o perioadă de doi ani (2023-2024), în urma deciziei NATO în acest sens.

În Georgia, mandatul CPE va fi exercitat, în premieră, în comun cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Este pentru a treia oară când România deține această calitate în Georgia, precedentele mandate CPE derulându-se în perioada 2013-2016. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău