MAE de la Londra nu este surprins de decizia Rusiei de a suspenda Tratatul INF: Moscova l-a încălcat ani de-a rândul

  • 03 Februarie 2019 11:34
MAE de la Londra nu este surprins de decizia Rusiei de a suspenda Tratatul INF: Moscova  l-a încălcat ani de-a rândul

Ministerul de Externe al Marii Britanii nu este surprins de hotărârea Rusiei de a suspenda participarea la Tratatul privind lichidarea rachetelor cu rază mică și medie acțiune (INF) și face apel la Rusia "să revină la respectarea totală a acestuia", a declarat, pentru RIA Novosti purtătorul de cuvânt al Foreign Office.

"Hotărârea Rusiei de a suspenda participarea la Tratatul privind lichidarea rachetelor cu rază mică și medie acțiune (INF) nu provoacă uimire. Problema constă în faptul că ea l-a încălcat ani de-a rândul. Ei (Rusia - n. RRIA - Novosti) mai au încă posibilitatea ca în decursul următoarelor șase luni să reacționeze la îngrijorarea Statelor Unite și să revină la respectarea totală și verificabilă a tratatului. Împreună cu aliații din NATO le cerem (Rusiei - n. trad.) să procedeze chiar în acest fel", a afirmat purtătorul de cuvânt al MAE britanic.

Și autoritățile din Franța au adresat un apel, prin care cer Rusiei să respecte condițiile impuse de Statele Unite referitoare la Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF) și să profite de perioada de șase luni în care SUA au suspendat Tratatul INF și să revină la respectarea lui.

Potrivit Reuters, în aceste șase luni, Franța va stimula dialogul cu Rusia și va desfășura consultări cu partenerii săi din cadrul Alianței Nord Atlantice. În acest context, surse din cadrul Ministerului francez al Afacerilor Externe au subliniat că Franța a apreciat negativ atitudinea Rusiei, potrivit căreia Moscova ar putea să renunțe la respectarea condițiilor impuse de SUA, iar în cele din urmă, SUA ar putea să se retragă definitiv din Tratatul INF.

Vineri, 1 februarie, președintele american, Donald Trump, înainte de a anunța că Washingtonul va suspenda Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), a afirmat că ar dori să semneze un nou Tratat INF cu Rusia, din cauza pretențiilor avansate de partea americană referitor la racheta rusească 9М729. Washingtonul insistă ca Moscova să distrugă aceste sisteme de rachete. 

Amintim că sâmbătă, 2 februarie, președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat că Rusia suspendă Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF). 

"Răspunsul nostru va fi unul în oglindă", a declarat sâmbătă, 2 februarie, președintele rus, Vladimir Putin. Declarația liderului de la Kremlin, potrivit căreia Rusia a suspendat Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), a fost făcută în cadrul întrevederii șefului statului rus cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov și cu ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, de la Kremlin. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău