MAE de la București salută decizia Parlamentului de la Chișinău de înlocuire în legislație a sintagmei 'limba moldovenească' cu 'limba română'

  • 16 Martie 17:31
MAE de la București salută decizia Parlamentului de la Chișinău de înlocuire în legislație a sintagmei 'limba moldovenească' cu 'limba română'

Ministerul Afacerilor Externe din România salută adoptarea, la 16 martie 2023, de către Parlamentul Republicii Moldova, a "Legii pentru implementarea considerentelor unor hotărâri ale Curții Constituționale". Conform actului normativ, sintagma "limba moldovenească" va fi înlocuită cu "limba română" în toată legislația acestui stat.

Legea adoptată de Parlamentul de la Chișinău implementează Hotărârea din 2013 a Curții Constituționale privind interpretarea articolului 13 alin. (1) din Constituție, în corelare cu Preambulul Constituției și cu Declarația de Independență a Republicii Moldova.

Adoptarea Legii menționate are o profundă semnificație simbolică, întrucât restabilește adevărul științific cu privire la denumirea limbii oficiale a Republicii Moldova și confirmă statutul limbii române de limbă oficială a Republicii Moldova. De asemenea, reconfirmă comunitatea de limbă, istorie și cultură dintre România și Republica Moldova.

Adoptarea Legii demonstrează totodată maturitatea societății din Republica Moldova și aderența sa la spațiul de valori pe care se fundamentează Uniunea Europeană.

Prin acest pas sunt consolidate pe mai departe relațiile bilaterale speciale existente între România și Republica Moldova, reflectate într-o cooperare deschisă și robustă, orientată către reformarea democratică a Republicii Moldova și integrarea acesteia în Uniunea Europeană, în conformitate cu Parteneriatul Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, încheiat la 27 aprilie 2010.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
9,24
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:81 %
Vint:7,2 m/s
Wed
2
Thu
5
Fri
8
Sat
12
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău