Macron și Merkel vor prezenta o inițiativă comună pentru un răspuns european la COVID-19

  • 18 Mai 2020 15:18
Macron și Merkel vor prezenta o inițiativă comună pentru un răspuns european la COVID-19

Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron urmează să lanseze luni o inițiativă comună pentru un răspuns european la criza provocată de COVID-19, a anunțat Palatul Elysee, potrivit AFP și dpa, citate de Agerpres.

Merkel și Macron vor avea o videoconferință la ora locală 15:30 (13:30 GMT), urmată de o conferință de presă comună la 17:00 (15:00 GMT), prilej cu care vor prezenta o ''inițiativă franco-germană'' în cadrul crizei coronavirusului.

Această inițiativă va viza sănătatea, relansarea economică, tranziția ecologică și suveranitatea industrială.

La Berlin, executivul german a precizat că Angela Merkel și Emmanuel Macron vor avea o videoconferință și vor ține o conferință de presă ''despre o inițiativă franco-germană privind redresarea economică a Europei''.

Într-o convorbire telefonică desfășurată pe 8 mai, cu ocazia marcării a 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, cei doi lideri au insistat pe necesitatea ''mai imperioasă ca niciodată'' a angajamentului european.

Pe 27 mai, Comisia Europeană va prezenta la Bruxelles un instrument de relansare economică susținut de o capacitate de împrumut de 1.000 de miliarde euro, pentru a scoate Uniunea Europeană din recesiunea cauzată de pandemia de COVID-19.

Pentru negocierea importanței capacității de împrumut, a utilizării fondurilor și a modalităților de rambursare, va fi convocat un summit european, a precizat Comisia. ''O reuniune fizică trebuie să țină cont de riscuri'', a adăugat executivul comunitar. Ulterior, Parlamentul European va trebui să aprobe decizia liderilor statelor membre.

Țările Uniunii Europene au convenit deja asupra unui pachet în valoare de 500 de miliarde de euro pe termen scurt pentru depășirea crizei create de noul coronavirus. Primele linii de credit, în valoare de 240 de miliarde de euro din fondul de salvare al zonei euro, au fost lansate vineri.

sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău