Macron și Merkel vor discuta cu Putin, astăzi, despre aplicarea armistițiului în Siria

  • 25 Februarie 2018 10:29
Macron și Merkel vor discuta cu Putin, astăzi, despre aplicarea armistițiului în Siria

Președintele francez, Emmanuel Macron, și cancelarul german, Angela Merkel, vor discuta cu președintele rus, Vladimir Putin, astăzi, 25 februarie, despre punerea în aplicare a armistițiului în Siria, a anunțat Palatul Elysee, într-un comunicat citat de AFP.

"Consiliul de Securitate tocmai a adoptat în unanimitate o rezoluție care cere o încetare a focului de 30 de zile în Siria", amintește președinția Franței, calificând documentul Națiunilor Unite ca o "primă etapă indispensabilă".

Sursa menționată a anunțat totodată că, duminică, Merkel și Macron vor discuta cu Putin despre "implementarea acestei rezoluții și despre foaia de parcurs în plan politic necesară pentru instaurarea unei păci durabile în Siria".

"Vom fi în următoarele ore și zile extrem de vigilenți în privința aplicării sale concrete", arată comunicatul, care afirmă că armistițiul trebuie să fie respectat iar convoaiele umanitare trebuie să poată ajunge imediat în localitățile cele mai afectate de violențe și lipsuri. "Evacuările medicale de urgență trebuie să fie demarate fără obstacole", adaugă textul menționat.

Comunicatul, care denunță "bombardamentele nediscriminatorii ale regimului sirian", subliniază că "necesitățile pe teren sunt imense, în special în regiunea Ghouta la est de Damasc".

"Toate țările în cauză trebuie să acționeze pentru deplina punere în practică în zilele următoare a angajamentelor asumate, începând cu țările garante de la Astana, Rusia, Turcia și Iran", notează de asemenea Palatul Elysee.

AFP amintește că textul ONU se limitează să "ceară" un armistițiu "fără întârziere", cu obiectivul "de a permite livrarea regulată a ajutorului umanitar, a serviciilor și evacuarea medicală a bolnavilor și a răniților în starea cea mai gravă".

Ostilitățile pot totuși continua contra grupărilor jihadiste "și" asociaților acestora, lăsând cale liberă interpretărilor, mai remarcă AFP.

Peste 500 de civili, dintre care circa o sută de copii, au fost uciși în șapte zile de lovituri ale regimului sirian asupra fiefului rebel din Ghouta de Est.

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) a adoptat sâmbătă în unanimitate o rezoluție care cere o încetare a focului în Siria pentru o perioadă de cel puțin 30 de zile, pentru a permite acordarea ajutorului umanitar și evacuările medicale.

Textul aprobat "cere ca toate părțile să înceteze fără întârziere ostilitățile pentru cel puțin 30 de zile consecutiv în Siria, pentru o pauză umanitară durabilă". 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău