Macron și Bennett, de acord să gestioneze „discret” problema spionajului cu „Pegasus”, program folosit împotriva președintelui francez

  • 01 Noiembrie 2021 19:16
Macron și Bennett, de acord să gestioneze „discret” problema spionajului cu „Pegasus”, program folosit împotriva președintelui francez

Premierul israelian Naftali Bennett a convenit cu președintele francez Emmanuel Macron ca presupusa utilizare inadecvată a software-ului spion Pegasus dezvoltat de compania israeliană NSO Group, inclusiv împotriva liderului francez, să fie gestionată „discret”, a declarat luni un oficial israelian citat de Reuters, potrivit DIGI24.

Israelul investighează în prezent dacă software-ul Pegasus al NSO Group, care poate pirata telefoane și, potrivit companiei, este destinat agențiilor de poliție și de informații, a fost folosit în mod abuziv la nivel global. Ministerul israelian al Apărării supervizează exporturile de instrumente cibernetice ofensive precum Pegasus, notează sursa citată.

În iulie, mai multe organizații media internaționale au relatat că Pegasus a fost utilizat pentru piratarea telefoanelor jurnaliștilor, activiștilor pentru drepturile omului și oficialilor guvernamentali din mai multe țări, transmite Agerpres.

NSO Group a respins aceste acuzații, afirmând că sunt „pline de presupuneri greșite și teorii necoroborate”. Pegasus a fost conceput numai pentru uzul agențiilor guvernamentale polițienești și de informații pentru a combate terorismul și criminalitatea, susține NSO.

Telefonul lui Macron a fost pe o listă de potențiale ținte pentru o operațiune de supraveghere care utiliza Pegasus, pusă la cale de Maroc, a relatat ziarul Le Monde. Marocul a negat acuzațiile și a spus că nu deține software-ul.

Macron a cerut declanșarea unei investigații.

Bennett și Macron s-au întâlnit la Glasgow la conferința ONU privind clima și au discutat despre o serie de provocări globale, programul nuclear iranian aflându-se în prim-planul agendei, a anunțat biroul premierului israelian.

Un diplomat israelian a declarat, sub protecția anonimatului, că această chestiune a software-ului spion al NSO a fost de asemenea discutată.

„S-a convenit între lideri ca subiectul să continue să fie gestionat discret și profesionist și în spirit de transparență între cele două părți”, a mai spus oficialul citat de Reuters.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău