Macron: Parisul vrea să organizeze în Liban o conferință privind întoarcerea refugiaților în Siria

  • 01 Septembrie 2017 17:24
Macron: Parisul vrea să organizeze în Liban o conferință privind întoarcerea refugiaților în Siria

Franța dorește să organizeze la începutul anului 2018 o conferință în Liban privind întoarcerea refugiaților în Siria și o alta la Paris cu privire la investițiile internaționale în Liban, a declarat vineri președintele francez Emmanuel Macron după o întrevedere cu premierului libanez Saad Hariri, relatează AFP.

În primul trimestru al anului 2018, 'aș vrea să pot organiza o conferință privind întoarcerea refugiaților în țara lor, implicând țările care îi găzduiesc pe refugiați în regiune, astfel încât această problemă să fie luată în considerare pe deplin pentru stabilizarea Siriei și a întregii regiuni', a spus Macron.

Conferința ar putea avea loc la Beirut, a afirmat președintele francez.

'Subiectul refugiaților este foarte dificil pentru Liban deoarece această chestiune cântărește mult asupra economiei, mediului și a securității', a afirmat premierul libanez, a cărui țară găzduiește peste 1,2 milioane de refugiați sirieni.

În ceea ce privește conferința privind investițiile în Liban, Parisul dorește să invite principalii investitori internaționali, inclusiv Banca Mondială.

Președintele francez a anunțat de asemenea că îl va primi pe 25 septembrie pe omologul său libanez Michel Aoun într-o vizită de stat, 'prima după alegerea mea, semn al relației care unește' Franța și Libanul, a spus Macron.

Întrebat despre soarta lui Bashar al-Assad în discuțiile asupra Siriei, Palatul Elysee a reafirmat că Franța nu vrea să se lase 'prinsă în această dezbatere'.

Macron a afirmat în repetate rânduri că Franța nu face din plecarea lui Al-Assad o condiție prealabilă pentru orice negociere și transformă lupta împotriva terorismului într-o prioritate, ceea ce se înscrie de fapt pe linia oficială franceză după atentatele de la Paris din 2015, pregătite în Siria.

Saad Hariri a declarat vineri pentru cotidianului francez Le Monde, că 'evident' Assad trebuie să plece. 'Dacă comunitatea internațională dorește o soluție pe termen lung în Siria, aceasta este singura cale. (...) Acest regim nu mai are control asupra teritoriului sirian. Rusia și Iranul îl controlează', a afirmat Hariri.

'Refugiații nu se vor întoarce în țară atât timp cât acest regim este încă la putere', a adăugat el.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău