Macron a anunțat o serie de măsuri pentru a-i determina pe francezi să se vaccineze

  • 13 Iulie 2021 08:13
Macron a anunțat o serie de măsuri pentru a-i determina pe francezi să se vaccineze

Emmanuel Macron a anunțat luni o serie de măsuri pentru a-i încuraja puternic pe francezi să se vaccineze, în special generalizarea permisului sanitar și obligația de vaccinare pentru personalul de îngrijire, cu scopul de a stăvili răspândirea variantei Delta, notează AFP, citat de AGERPRES.

„Trebuie să ne îndreptăm spre vaccinarea tuturor francezilor”, a spus șeful statului într-un discurs detaliind măsurile luate hotărâte pentru atenuarea efectelor celui de-al patrulea val al COVID-19.

El a rezumat ideea generală astfel: „Să trecem restricțiile asupra celor nevaccinați, mai degrabă decât asupra noastră”, înainte de a anunța generalizarea permisului sanitar, un dispozitiv care face posibilă verificarea faptului că o persoană este vaccinată sau necontaminată.

„Permisul sanitar se va aplica în cafenele, restaurante, centre comerciale, precum și în spitale, case de bătrâni, unități medico-sociale, dar și în avioane, trenuri și autocare pentru călătorii lungi, și numai cei vaccinați și persoanele testate negativ vor avea acces la acele locuri”, a declarat Emmanuel Macron, care a adăugat că va fi impus în circa zece zile și pentru locurile de agrement și cultură, cum ar fi cinematografele de exemplu.

Francezii profită de câteva zile de ridicarea completă a restricțiilor și au început să frecventeze baruri, restaurante, muzee, închise de mult timp din perioada valului întâi al pandemiei. O întreagă parte a vieții economice și sociale a țării este pe cale de a fi relansată. Emmanuel Macron a mai declarat că se așteaptă la creștere economică de 6% în 2021.

Celălalt anunț principal al președintelui francez a fost acela de a impune vaccinarea obligatorie „pentru personalul medical și auxiliar din spitale, clinici, case de bătrâni și unități pentru persoane cu dizabilități, pentru toți profesioniștii sau voluntarii care lucrează în contact cu persoanele în vârstă sau fragile, inclusiv la domiciliu".

Doar 40% din personalul căminelor de bătrâni s-ar fi vaccinat, potrivit consiliului științific, care ghidează guvernul francez.

Aceste persoane vor avea termen până la 15 septembrie să se conformeze. „Cu începe din 15 septembrie, dacă ești îngrijitor și nu ești vaccinat, nu vei mai putea lucra și nu vei mai fi plătit”, a declarat ministrul sănătății, Olivier Véran, la televiziunea LCI.

Franța ia aceste măsuri pentru a încerca să oprească răspândirea rapidă a variantei Delta. „În Franța, situația este deocamdată sub control, dacă nu acționăm de astăzi numărul cazurilor va continua să crească puternic și va duce inevitabil la spitalizări în creștere începând cu luna august”, a avertizat președintele Emmanuel Macron.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău