Macedonia | Referendumul pentru schimbarea numelui țării a suferit eșec

  • 01 Octombrie 2018 08:50
Macedonia | Referendumul pentru schimbarea numelui țării a suferit eșec

În Macedonia, referendumul pentru schimbarea numelui țării a suferit eșec după ce la urne s-a prezentat doar o treime dintre alegători în timp ce era necesară o rată de 50%.

Referendumul a vizat schimbarea numelui în Macedonia de Nord, ceea ce ar fi pus capăt unei dispute îndelungate cu Grecia, o dispută care a împiedicat Macedonia să adere la Uniunea Europeană și NATO.

"Peste 90%" din voturile exprimate duminică au fost în favoarea acordului cu Grecia vizând schimbarea numelui Macedoniei, iar Parlamentul trebuie "să confirme voința majorității", a declarat pentru AFP premierul Zoran Zaev.

Marcat de un puternic absenteism, în condițiile în care și președintele macedonean Gjorge Ivanov a îndemnat la boicot, acest referendum este consultativ și trebuie să fie validat de votul a două treimi din deputați, potrivit Agerpres.

Premierul nu dispune, însă de o majoritate în parlament și are nevoie de sprijinul a peste zece deputați ai opoziției de dreapta.

Zoran Zaev a avertizat că, dacă nu va reuși să obțină majoritatea necesară în Parlament, va convoca alegeri anticipate, la doi ani după precedentul scrutin.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău