Luxemburgul va interzice glifosatul până la sfârșitul anului 2020, o premieră în Europa

  • 16 Ianuarie 2020 18:35
Luxemburgul va interzice glifosatul până la sfârșitul anului 2020, o premieră în Europa

Luxemburgul va deveni prima țară din Uniunea Europeană care va interzice glifosatul pe teritoriul său, un erbicid ce va fi interzis până la sfârșitul anului 2020, cu o primă etapă la 1 februarie, a anunțat joi ministrul luxemburgez al agriculturii Romain Schneider, relatează AFP.

Până la 31 decembrie 2020, produsele fitosanitare pe bază de glifosat vor fi interzise pe teritoriul Luxemburgului, în conformitate cu un acord guvernamental din 2018.

Este 'un pas decisiv în cadrul unui demers durabil care satisface ambițiile de a utiliza produse fitosanitare moderne care respectă mediul', a declarat ministrul agriculturii Romain Schneider, într-un comunicat.

Procesul de interzicere are loc în trei faze: retragerea autorizației de punere pe piață la 1 februarie, un termen limită pentru vânzarea stocurilor până la 30 iunie, și apoi o perioadă de grație pentru utilizarea produselor până la 31 decembrie 2020.

De fapt, aproape 60% din fermele din Luxemburg au renunțat deja la glifosat, potrivit guvernului luxemburghez, care a instituit la sfârșitul anului 2019 un sistem de compensații pentru o mie de ferme active din această mică și prosperă țară cu 600.000 de locuitori.

Luxemburgul speră să 'producă un efect semnificativ în întreaga Uniune Europeană, știind că alte țări precum Austria au făcut pași similari', a declarat Romain Schneider.

În Austria, utilizarea erbicidului ar fi trebuit interzisă la începutul anului 2020, însă guvernul a făcut un pas înapoi în decembrie 2019, motivând un viciu de procedură.

Licența de utilizare a glifosatului în Uniunea Europeană este valabilă până la 15 decembrie 2022, iar soarta acesteia este dezbătută în multe țări, transmite AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Wed
7
Thu
7
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău