Luxemburg | Ministrul de externe consideră că deriva autocrată a președintelui Erdogan ar trebui să îndemne UE la prudență

  • 10 Aprilie 2021 12:44
Luxemburg | Ministrul de externe consideră că deriva autocrată a președintelui Erdogan ar trebui să îndemne UE la prudență

Uniunea Europeană nu trebuie să se angajeze în modernizarea Uniunii Vamale cu Turcia și în facilitarea vizelor dacă președintele Erdogan continuă cu deriva sa autocrată, a declarat vineri șeful diplomației luxemburgheze, Jean Asselborn, informează AFP.

"Direcția adoptată de Turcia este foarte îngrijorătoare. Președintele Erdogan se îndreaptă direct spre autocrație și nu este pregătit să își normalizeze relațiile cu UE", a argumentat Asselborn, după ce anterior premierul italian Mario Draghi l-a descris pe președintele Recep Tayyip Erdogan ca fiind un dictator.

"Trebuie să fim atenți la cuvinte", a afirmat Jean Asselborn, care preferă să îl descrie pe președintele turc drept un autocrat.

Ministru de externe din 2004, Jean Asselborn, cunoscut pentru modul direct în care se exprimă, a făcut o analiză destul de dură a modului în care a evoluat Turcia de la deschiderea negocierilor de aderare cu Ankara în 2005, moment la care a contribuit, și a dat asigurări că analiza sa este împărtășită de mai mulți omologi din statele membre UE.

Regimul de la Ankara "încalcă drepturile fundamentale, elimină politic kurzii și pe toți cei care nu gândesc ca el, refuză femeilor protecția Convenției de la Istanbul votată în 2011 de parlamentul turc. Evoluția Turciei mă determină să spun: Atenție. Pentru moment, Uniunea Europeană nu trebuie să facă greșeala politică de a vorbi despre Uniunea Vamală și vize", a avertizat ministrul luxemburghez de externe.

"Pentru a rămâne puternic, Erdogan are nevoie de UE, de economia sa", a evidențiat Jean Asselborn.

'Nu putem acorda vize oamenilor de afaceri turci pentru a veni să facă afaceri în UE și nici accepta violența împotriva femeilor. Ar fi un semnal catastrofal", a explicat șeful diplomației luxemburgheze.

UE și Turcia încearcă să reînnoiască relațiile după un an tensionat. Liderii UE au decis în martie să răspundă deschiderii manifestate de președintele Erdogan printr-o reluare "treptată, condiționată și reversibilă" a cooperării cu Turcia.

O analiză a situației va fi prezentată la summitul din iunie, unde ar putea fi făcute anunțuri privind modernizarea Uniunii Vamale, reluarea dialogului la nivel înalt, suspendat în 2019, pe anumite subiecte precum securitatea, mediul, sănătatea și acordarea anumitor facilități privind vizele pentru cetățenii turci.

Dacă președintele Erdogan nu se schimbă, "UE nu poate accepta apropierea", crede Asselborn, care avertizează împotriva unei rupturi: "nu trebuie să tăiem podurile cu Turcia, pentru că nu toți turcii gândesc ca Erdogan și nu îi acceptă politica".

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău