Luptători sirieni susținuți de SUA lansează o ofensivă împotriva ISIS

  • 01 Iunie 2016 12:53
Luptători sirieni susținuți de SUA lansează o ofensivă împotriva ISIS

Mii de luptători sirieni susținuți de SUA lansează o ofensivă pentru a captura de la Stat Islamic o regiune crucială din nordul Siriei, Manbij, după mai multe săptămâni de pregătiri în liniște, au declarat oficiali americani pentru Reuters.

Operațiunea, care a început marți și ar putea dura săptămâni, are drept obiectiv să limiteze accesul grupării Stat Islamic la teritoriul sirian aflat de-a lungul frontierei cu Turcia pe care militanții l-au folosit multă vreme ca bază pentru mutarea combatanților străini spre Europa și înapoi, scrie Agerpres.

'Ceea ce este semnificativ în acest lucru este că e ultimul lor traseu' spre Europa, a spus un oficial militar american.

Un mic număr de militari americani din forțele speciale vor susține ofensiva la sol, însă ei vor fi doar consilieri și vor păstra distanța față de linia frontului, au spus oficiali americani sub acoperirea anonimatului.

'Vor fi cât de aproape va fi necesar pentru ca luptătorii sirieni să încheie operațiunea. Dar nu se vor angaja în lupte directe', a spus oficialul citat.

Operațiunea va avea parte și de sprijinul loviturilor aeriene ale coaliției anti-SI condusă de SUA, precum și de tiruri de la sol de pe poziții de dincolo de frontiera cu Turcia.

Un lucru esențial pentru Turcia, aliatul NATO, la operațiune vor participa în cea mai mare parte arabi sirieni și nu membri ai miliției kurde YPG, care vor reprezenta a șasea parte sau cel mult o cincime din forța totală, au adăugat oficialii citați.

Ankara îi consideră pe combatanții kurzi sirieni din YPG teroriști și a criticat în termeni duri sprijinirea de către SUA a acestei miliții în lupta cu Stat Islamic.

Turcia a fost alarmată de avansul forțelor kurde de-a lungul frontierei și s-a opus ideii ca luptătorii YPG să preia controlul asupra zonei Manbij. Miliția kurdă YPG controlează deja o fâșie neîntreruptă de 400 km de-a lungul frontierei turco-siriene.

Oficialii americani au declarat pentru Reuters că YPG va lupta pentru a ajuta la înlăturarea elementelor Stat Islamic din jurul zonei Manbij, dar cei care vor asigura și stabiliza zona odată ce gruparea jihadistă va fi învinsă sunt luptătorii sirieni arabi.

'După ce cuceresc Manbij, acordul este ca YPG să nu rămână... Așa că vom avea arabi sirieni care vor ocupa un teritoriu în mod tradițional sirian', a declarat unul dintre oficialii americani, precizând că Turcia susține această ofensivă.

Operațiunea are loc înainte de o eventuală tentativă susținută de SUA a combatanților sirieni de a recuceri Raqqa, capitala de facto a Stat Islamic în Siria și principalul obiectiv al strategilor americani în această țară.

Oficialul militar american a declarat că lipsirea Stat Islamic de 'buzunarul Manbij' ar contribui la izolarea suplimentară a jihadiștilor și ar submina capacitatea lor de a aduce provizii la Raqqa.

Președintele american Barack Obama a autorizat în jur de 300 de militari ai forțelor speciale să acționeze în teren din locații secrete din Siria și să se coordoneze cu forțele locale pentru a lupta împotriva SI.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău