Luni, steagul Suediei a fost arborat la sediul NATO de la Bruxelles.

  • 11 Martie 16:50
Luni, steagul Suediei a fost arborat la sediul NATO de la Bruxelles.

Luni, steagul Suediei a fost arborat la sediul NATO de la Bruxelles. Aderarea Suediei la NATO este un eveniment ''istoric'' și demonstrează că președintele rus Vladimir Putin a ''eșuat'' în tentativa sa de a slăbi Alianța, a declarat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, scrie DIGI24. Luni, simultan cu arborarea drapelului Suediei la sediul NATO din Bruxelles, drapelul suedez a fost ridicat și la comandamentele NATO din Europa și America de Nord.

''Atunci când președintele Putin și-a lansat invazia (în Ucraina) în urmă cu doi ani, el voia mai puțin NATO și mai mult control asupra vecinilor lui. El voia să distrugă Ucraina ca stat suveran, dar a eșuat. NATO este mai mare și mai puternică'', a spus Stoltenberg într-o conferință de presă comună cu premierul suedez Ulf Kristersson, la sediul de la Bruxelles al organizației.

''Aderarea Suediei consolidează NATO și face mai sigur ansamblul Alianței'', a adăugat înalta oficialitate aliată.

Drapelul Suediei a fost înălțat luni la prânz (ora locală), la sediul NATO, epilogul unui parcurs de aproape doi ani al acestei țări scandinave, devenită oficial joi al 32-lea stat membru al Alianței Nord-Atlantice.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a întâmpinat pe noul ambasador suedez, care își va reprezenta țara în Consiliul Nord-Atlantic, principalul organism politic al Alianței. Ei au asistat apoi la ridicarea drapelului suedez, care va flutura alături de drapelele celorlalte 31 de țări membre în fața impozantului sediu al NATO de la Bruxelles.

După invadarea Ucrainei de forțele ruse în 24 februarie 2022, Suedia a ales să renunțe la aproape 200 de ani de neutralitate și nealiniere militară și să se alăture principalei alianțe militare din lume.

''Este o victorie pentru libertate'', a susținut joi, la Washington, premierul suedez după ce i-a predat secretarului de stat american Antony Blinken documentele oficiale de aderare a Suediei la Alianța Nord-Atlantică. Statele Unite sunt depozitarul Tratatului Atlanticului de Nord, semnat în capitala SUA în anul 1949.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău