Luna va deveni roșiatică în timpul eclipsei totale din noaptea de duminică spre luni. La ce oră poate fi admirat spectacolul ceresc

  • 14 Mai 2022 17:25
Luna va deveni roșiatică în timpul eclipsei totale din noaptea de duminică spre luni. La ce oră poate fi admirat spectacolul ceresc

O parte dintre pământeni vor putea să asiste la o eclipsă totală de Lună în noaptea de duminică spre luni, cu ocazia unui spectacol ceresc mai puțin frecvent, în timpul căruia astrul nocturn își va pierde din strălucire și se va colora treptat într-o nuanță roșiatică. Eclipsa va fi vizibilă în regiuni ale continentelor american, european și african, între răsăritul și apusul Lunii, transmite DIGI24.ro.

Acest fenomen se produce aproximativ de două ori pe an, atunci când Soarele, Pământul și Luna sunt perfect aliniate, iar Luna se află în faza sa plină. Luna intră în umbra Terrei, care blochează atunci razele solare, și își pierde puțin câte puțin din strălucirea sa albă, precizează sursa citată

Luminozitatea sa nu dispare însă complet: Pământul continuă să trimită spre Lună o parte din lumina Soarelui, prin intermediul razelor solare, care vor căpăta o tentă roșiatică în urma unui proces de "refracție atmosferică", a explicat Florent Deleflie, astronom la Observatorul Paris-PSL.

"În timpul unei eclipse, doar Pământul mai luminează Luna prin această refracție a razelor roșiatice", a adăugat astronomul francez, citat de Agerpres. "Este foarte interesant să vezi o Lună albă și strălucitoare căpătând în decurs de doar câteva minute o tentă roșiatică și palidă", a mai spus el. Vizibil cu ochiul liber sau cu ajutorul unui binoclu, fenomenul poate oferi celor pasionați posibilitatea de a face "fotografii spectaculoase", atunci când condițiile atmosferice sunt favorabile.

Eclipsa va dura aproximativ cinci ore, iar faza sa de totalitate - când astrul se află complet ascuns în umbra Pământului - va dura puțin peste o oră.

Această eclipsă va fi vizibilă în totalitate în America de Sud, America Centrală și pe coasta estică a Americii de Nord.

În România, fenomenul va fi vizibil timp de aproximativ o oră spre sfârșitul nopții de duminică spre luni, informează site-ul Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu". Eclipsa începe când Luna se apropie de apus, la ora 04:31, iar faza cea mai spectaculoasă are loc în timp și după ce Luna apune în România. 

Următoarea eclipsă totală de Lună va avea loc în noiembrie 2022, însă va fi vizibilă din mijlocul Oceanului Pacific.

Eclipsele de Lună le-au permis oamenilor pasionați de știință să demonstreze încă din Antichitate că Pământul este rotund, a subliniat astronomul Florent Deleflie. "Pe suprafața discului lunar, limita dintre umbră și partea luminată de către Soare este ușor curbată: este proiecția formei rotunde a Pământului", a explicat el.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău