Luna august aduce noi spectacole de teatru, proiecții de filme, ateliere de creație, expoziții tematice și festivaluri de muzică și târguri

  • 01 August 2023 17:55
Luna august aduce noi spectacole de teatru, proiecții de filme, ateliere de creație, expoziții tematice și festivaluri de muzică și târguri

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” invită publicul și doritorii de ateliere creative la Glodeni, din 2 până pe 6 august, la Tabăra de scriere creativă de literatură și muzică „Leonard Tuchilatu”, ediția a VII-a va găzdui scriitori, artiști și muzicieni. Evenimentul va avea loc la Pensiunea „Butoiaș”. Gazda evenimentului va fi Dumitru Crudu, iar publicul iubitor de literatură și arta scrisului va putea dialoga cu invitați precum Șerban Axinte, Maria Ivanov, Adelina Labic, Nicoleta Popa, Sergiu Sârghi, Tatiana Grosu, Daniel Spătar, Natalia Pîntea, Nicolae Corlat, Sorina Rândașu, Augustina Vișan, Valeria Coțofană și mulți alții, transmite Radio Chișinău.

Teatrul Geneza Art prezintă o serie de spectacole: "COCO Chanel - Oglinzi"(3 august); "Labirint" (5 august); "Cutia Neagră" (6 august); "Invitație la Vals" (10 august); "PRENUMELE" (12 și 13 august); "LOVE ME XXI" (17 august); "ZACS" (19 august); "SONATA LUNII" (20 august); "TOC" (24 august); „Frumoasa călătorie a urșilor panda” (26 august); 3 + Cristina pe frecvența iubirii (27 august); Nuntă în cer (31 august). Toate spectacolele sunt cu începere de la ora 19.00  

Cinefilii sunt invitați la proiecții de film gratuite în spații neconvenționale. „Seri de Cronograf” – invită publicul în fiecare sâmbătă a lunii, în amfiteatrul parcului  public „Alunelul”, de la 20:30.

Ediția a II-a a Festivalului Chitarelor, în memoriam Iurie Sadovnic, va fi inaugurată pe 4 august pe malul Nistrului, aproape de locul unde a copilărit maestrul, dar și unde și-a petrecut ultimii ani din viață. Vor evolua formațiile „Lacrimă”, „Cuibul”, „Semnal M”, „Amalgama”, „Nordika”, „Condorii Negri”, „Formația „Fulger” din cadrul MAI,  Gicu Ghimbir, formația de peste Prut, „Pheonix” și alții.  Participanții vor avea parte de rug de noapte, camping gratuit, excursii pe râul Nistru, expoziții tematice. Evenimentul este gratuit și se va încheia seara, pe 5 august.

Pe 12 august, la ora 13:00, copiii sunt invitați la Festivalul Paradisul Copiilor care va avea loc la Grădina Botanică din Chișinău. Publicul o va putea auzi pe Mădălina Lungu, câștigătoarea concursului din San Remo, Italia. Tot aici vor fi spații amenajate pentru delicii gastronomice și jocuri interactive.

Pentru iubitorii de muzica electronică, pe 12 – 13 august, la Glinjeni, Fălești, va avea loc ce-a de-a V-a ediție a Festivalului LAPOIANA. Un festival care,  potrivit organizatorilor, sparge stereotipurile festivalurilor din Rep. Moldova. Astfel, timp de două zile, într-un sat moldovenesc, vor mixa muzică electronică cu folclor, printre cele mai bune formații, precum Zdob și Zdub, Plăieșii, Satoshi, Terra BLVCK, Daniel’s Wave, Davydov, Borya Brown, Paul Storm.

Pe 13 august, începând cu ora 16:00, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău va fi inaugurată cea de-a II-a ediție Chișinău Youth Fest”. În cadrul evenimentului va fi organizat un Târg în care vor fi prezentate mai multe oportunități pentru tineri, cu workshop-uri și alte oferte prezentate de Centrele municipale de tineret, Centrele de creație pentru copii și tineri, și Școlile Sportive din municipiu. Tot aici va avea loc un Dj battle, iar seara va culmina cu un concert alături de : The Motans, Mohombi și Lexter care vor încinge atmosfera cu live performance-uri impresionante.

La „Chișinău Youth Fest” va avea loc și lansarea aplicației mobile e-tineret, o platformă digitală dedicată tinerilor, care va oferi informații relevante și actualizate despre oportunități educaționale, evenimente culturale, activități de voluntariat și programe de dezvoltare personală.

Pe  19 august, la Casa de Cultură din Durlești se va deschide cea de-a 6-a ediție a Festivalului Au Gust, dedicată temei "Roada / Harvest." Evenimentul explorează noi forme de exprimare artistică. Festivalul are un program captivant: jocuri de petanque, molkky și mini-golf, expoziții artistice interactive și digitale, concursuri foto, film și text, târg tradițional de fructe și legume de sezon. Tot aici vor avea loc lucrări de street art create de tineri artiști din Germania, în colaborare cu Centrul Cultural German Accente și Institutul Goethe din București. De asemenea se vor desfășura ateliere creative pentru copii și adulți, cum ar fi stamparea cu fructe și legume ca ștampile naturale sau hârtia reciclată plantabilă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău