Luminița Odobescu: România a susținut și continuă să susțină parcursul european al Republicii Moldova „nu numai la nivel politic, dar și la nivel practic”

  • 12 Decembrie 2023 07:59
Luminița Odobescu: România a susținut și continuă să susțină parcursul european al Republicii Moldova „nu numai la nivel politic, dar și la nivel practic”

Ministrul Afacerilor Externe al României, Luminița Odobescu, a declarat luni că România sprijină ferm obținerea unui acord politic pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE atât cu Ucraina, cât și cu Republica Moldova, plecând de la recomandările Comisiei Europene, relatează Agerpres.

Șefa diplomației române a participat la Consiliul Afaceri Externe de la Bruxelles.

Ea a susținut o decizie în ceea ce privește parcursul european al statelor din vecinătatea României.

„Majoritatea covârșitoare a statelor membre a admis că această decizie este una extrem de importantă, mai ales în contextul geopolitic actual. Continuă demersurile diplomatice, discuțiile diplomatice, pentru a încerca să obținem o decizie pozitivă la sfârșitul acestei săptămâni, la Consiliul European din decembrie”, a arătat Luminița Odobescu.

Începerea negocierilor cu Ucraina, a punctat Odobescu, „este un subiect de negociere, care va fi discutat în continuare, la cel mai înalt nivel, de liderii europeni, la Consiliul European de la sfârșitul acestei săptămâni”.

De asemenea, ea a amintit că România a susținut și continuă să susțină parcursul european al Republicii Moldova „nu numai la nivel politic, dar și la nivel practic”.

„La nivelul Ministerului de Externe suntem în strânsă coordonare cu colegii noștri”, a subliniat ministrul, vorbind de asistență și sprijin în ceea ce privește procesul de aderare și de cursuri de pregătire.

„Acest lucru va continua, pentru că este important, iar unul din subiectele comune de interes este consolidarea capacității administrative a Republicii Moldova, tocmai pentru a se pregăti în lansarea negocierilor de aderare, care nu vor fi simple, dar suntem alături de ei”, a arătat Luminița Odobescu.

Ministrul a vorbit și de perspectiva țării noastre, care a experimentat drumul european și a înțeles importanța continuării reformelor.

„În ciuda dificultăților cu care se confruntă, atât Ucraina cât și Republica Moldova, într-o perioadă scurtă de timp au reușit să adopte reforme substanțiale, care trebuie să fie recunoscute. De altfel, au fost recunoscute de către Comisia Europeană și de către statele membre, iar Comisia Europeană, pe baza acestor reforme, a recomandat statelor membre deschiderea negocierilor de aderare”, a arătat ministrul de Externe.

Ea a subliniat că „România este un avocat atât al parcursului european al statelor din Balcanii de Vest, dar și al statelor din Parteneriatul Estic”.

„Nu considerăm că există o concurență. Ambele procese sunt extrem de importante pentru România și evident pentru Uniunea Europeană, de aceea angajamentul nostru este în egală măsură atât pentru Ucraina și Republica Moldova și Georgia, pe de o parte, cât și pentru partenerii noștri din Balcanii de Vest. Pentru Uniunea Europeană este extrem de important, în acest context dificil de securitate să rămână prezentă și politica de extindere a arătat întotdeauna că poate produce rezultate pozitive nu numai prin împărtășirea valorilor, dar și prin reformele și prin apropierea firească, ca membri ai aceleiași familii, până la urmă, în Uniunea Europeană”, a evidențiat Luminița Odobescu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Românii de pretutindeni
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:0 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău