Luminița Odobescu: Obiectivul României este să adere deplin la Spațiul Schengen în acest an

  • 11 Ianuarie 09:01
Luminița Odobescu: Obiectivul României este să adere deplin la Spațiul Schengen în acest an

România are ca obiectiv să adere la Spațiul Schengen de liberă circulație și cu frontierele terestre în acest an, a declarat ministrul de Externe, Luminița Odobescu, într-un interviu pentru Europa Liberă.

„Suntem în Schengen, chiar dacă nu suntem 100%, suntem în Schengen. Așa cum am reușit (n.r. să intrăm în spațiul european de liberă circulație cu frontierele aeriene și maritime de la 31 martie 2024), o să reușim să intrăm și cu frontierele terestre. Obiectivul nostru este să reușim în acest an”, a afirmat Luminița Odobescu, potrivit G4Media.

Pe 30 decembrie, statele membre ale Uniunii, după negocieri intense cu Austria, au decis într-un format restrâns că România și Bulgaria vor intra în spațiul Schengen pe 31 martie 2024, parțial.

De la această dată, vor fi eliminate controalele pe aeroporturi și în porturi.

Luminița Odobescu spune că acordul semnat la sfârșitul lunii decembrie 2023 de România și Bulgaria cu Austria prevede posibilitatea ca experți europeni, inclusiv austrieci, să poată face controale inopinate la granițe.

O altă prevedere a înțelegerii este că România își va întări securitatea la granițele externe ale Uniunii, dar și la cea cu Bulgaria.

Comisia Europeană va da bani României pentru a cumpăra drone și alte echipamente destinate sporirii securității pe granițe.

Tot de la 31 martie 2024, România va putea emite vize Schengen cu o valabilitate de 90 de zile, a mai spus Luminița Odobescu.

Începând cu 31 martie 2024, cetățenii români vor putea călători liber pe cale aeriană în interiorul Uniunii Europene și în statele asociate Schengen (Islanda, Liechtenstein, Regatul Norvegiei și Confederația Elvețiană), dată fiind eliminarea controalelor la frontierele interne aeriene dintre România și aceste state. De asemenea, sunt eliminate și controalele la frontierele maritime.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
16
Sun
17
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău