Lumea a întâmpinat 2024 cu focuri de artificii, reflecții și un rămas bun regal

  • 01 Ianuarie 09:50
Lumea a întâmpinat 2024 cu focuri de artificii, reflecții și un rămas bun regal

Lumea a întâmpinat anul 2024 cu un amestec de sărbătoare și reflecție sumbră, scrie Reuters. Sydney a strălucit sub o ploaie de focuri de artificii argintii și aurii, marcând cea de-a 50-a aniversare a emblematicei sale Opere, în timp ce starea de spirit din Gaza a rămas sumbră, locuitorii fiind mai mult preocupați de supraviețuire. În Europa, regina Margrethe a II-a a Danemarcei și-a anunțat abdicarea după mai bine de o jumătate de secol de domnie, relatează News.ro.

Iată cum locuri și oameni din întreaga lume și-au luat rămas bun de la 2023 și au întâmpinat noul an, potrivit G4Media.:

AUSTRALIA – Sydney a salutat anul 2024 cu un strălucitor foc de artificii cu efecte pirotehnice argintii și aurii pentru a marca cea de-a 50-a aniversare a faimoasei sale Opere.

GAZA – Locuitorii din Gaza au puține speranțe că 2024 le va aduce prea multă ușurare după 12 săptămâni de război israelian pentru a elimina Hamas. În Rafah, la granița dintre Gaza și Egipt, care a devenit cel mai mare punct de concentrare pentru palestinienii care fug din alte părți ale enclavei, oamenii erau duminică mai preocupați de încercarea de a găsi un adăpost, hrană și apă decât să se gândească la Anul Nou.

„În 2024 îmi doresc să mă întorc la ruinele casei mele, să ridic un cort și să locuiesc acolo”, a declarat Abu Abdullah al-Agha, un palestinian de vârstă mijlocie a cărui casă din Khan Younis a fost distrusă și care și-a pierdut o nepoată și un nepot tineri într-un atac aerian israelian.

DANEMARCA – Regina Margrethe a II-a a Danemarcei a folosit duminică discursul său tradițional de Anul Nou pentru a anunța că va abdica la 14 ianuarie, după 52 de ani de domnie, și că va fi urmată pe tron de fiul său cel mare, prințul moștenitor Frederik.

RUSIA – Președintele rus Vladimir Putin, care va candida pentru un nou mandat în martie, a făcut doar referiri trecătoare în discursul său de Anul Nou la războiul său din Ucraina, salutându-și soldații ca pe niște eroi, dar subliniind mai ales unitatea și determinarea comună.

CHINA – Președintele Chinei, Xi Jinping, a declarat duminică, într-un discurs televizat pentru a marca Anul Nou, că țara va consolida și va spori tendința pozitivă a redresării sale economice în 2024 și va susține dezvoltarea economică pe termen lung prin reforme mai profunde. El a repetat că reunificarea cu Taiwanul este inevitabilă.

TAIWAN – Președinta Tsai Ing-wen a declarat că menținerea păcii și a stabilității în strâmtoarea Taiwan este responsabilitatea ambelor părți.

COREEA DE NORD – Coreea de Nord a promis să lanseze trei noi sateliți de spionaj, să construiască drone militare și să-și sporească arsenalul nuclear în 2024, în timp ce liderul Kim Jong Un a declarat că politica SUA face ca războiul să devină inevitabil, a relatat duminică presa de stat.

Pe de altă parte, Kim Jong Un și președintele chinez Xi Jinping au promis să dezvolte în continuare relația de cooperare între cele două țări în mesajele de Anul Nou schimbate luni, a relatat agenția de știri sud-coreeană Yonhap, citând radioul de stat nord-coreean.

VATICAN – La rugăciunile sale de duminică, Papa Francisc a spus: „Le doresc tuturor un sfârșit de an pașnic și vă rog să nu uitați să vă rugați pentru mine”.

FRANȚA – Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că 2024 va fi „anul mândriei franceze”, marcat de Jocurile Olimpice de vară 2024 găzduite de Paris și de redeschiderea catedralei Notre-Dame după un incendiu devastator.

GERMANIA – Cancelarul Olaf Scholz a declarat în discursul său tradițional de sfârșit de an că 2023 a adus „atât de multă suferință și vărsare de sânge”, dar a promis: „Noi, în Germania, vom trece peste asta”. Duminică, poliția a reținut alți trei suspecți în cazul unui presupus complot islamist pentru a ataca faimoasa catedrală din Köln, în noaptea de Anul Nou. Presupușii atacatori plănuiau să folosească o mașină pentru a ataca catedrala gotică veche de 800 de ani, a declarat poliția din Köln.

MAREA BRITANIE – Londra a întâmpinat Anul Nou în sunetele clopotului Big Ben din turnul Westminster, cu focuri de artificii și cu titluri de știri care au prezentat încoronarea regelui Charles.

STATELE UNITE – La New York, zeci de mii de petrecăreți s-au adunat în Times Square din Manhattan pentru a aștepta ca mingea luminoasă să cadă la miezul nopții, după spectacole cu muzicieni precum Megan Thee Stallion și LL Cool J.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău