”Lumea, așa cum o văd eu”, de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități

  • 04 Decembrie 2013 13:24
”Lumea, așa cum o văd eu”, de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități

Cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități în holul Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, marți, 3 decembrie, a fost vernisată expoziția ”Lumea, așa cum o văd eu”.

Ajunsă la ce-a de-a 5-a ediție, expoziția care numără 40 de fotografii realizate de tineri cu dizabilități intelectuale, demonstrează că și aceste persoane au valori, vise și abilități caracteristice oricărui om.
 
Tudor Prodan, un tânăr de 33 de ani cu retard intelectual, pasionat de fotografie și care prin intermediul programului de dezinstituționalizare a persoanelor cu dizabilități desfășurat de Organizatia Keystone Moldova, trăiește de aproape un an alături de ”mama Valea”, cum o numește el pe femeia care a acceptat să ofere servicii de plasament specializat.  
 
Printre cei prezenți la expoziție i-am întâlnit și pe cuplul Andrei și Pașa Motroi, alături de Tudor. Tânărul de 23 de ani este unul dintre autorii fotografiilor expuse, și care de aproape un an locuiește alături de cei trei copii ai familiei.
 
Prezentă la eveniment, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Valentina Buliga, susține că îmbunătățirea vieții persoanelor cu dizabilități trebuie să reprezinte un efort comun al autorităților, dar și al comunității prin schimbarea atitudinii, în una nondiscriminatorie, integrarea și acceptarea persoanelor cu nevoi speciale.
 
Potrivit Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, în Republica Moldova există aproximativ 183 de mii de persoane cu dizabilități, dintre care aproape 15 mii sunt copii.
 
Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități a fost proclamată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite la 3 decembrie 1992.
 
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în prezent în lume, aproximativ 650 milioane de persoane, 10% din populația lumii, trăiesc cu un handicap.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:0 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău