Lukoil a ajuns la un acord privind compensațiile pentru petrolul contaminat

  • 14 Octombrie 2019 11:06
Lukoil a ajuns la un acord privind compensațiile pentru petrolul contaminat

Lukoil, al doilea producător de petrol din Rusia, a ajuns la un acord cu clienții săi privind compensațiile pentru pagubele provocate anul acesta de contaminarea petrolului cu clorură organică în conducta Druzhba, a anunțat luni directorul general Vagit Alekperov, transmite Reuters.

Va fi un acord în trei părți cu grupul energetic maghiar Mol și cu Transneft, care deține monopolul asupra conductelor petroliere din Rusia, le-a spus jurnaliștilor Alekperov, în timpul vizitei în Arabia Saudită.

Lukoil intenționează să-și stabilizeze furnizările de țiței către Mol la un nivel cuprins între 300.000 și 500.000 tone pe lună.

În aprilie, Rusia a oprit exporturile de petrol prin conducta Druzhba după ce un producător rus a contaminat petrolul cu mari cantități de clorură organică. Această substanță este utilizată pentru a crește producția de petrol, dar trebuie separată de țiței înainte de livrarea petrolului deoarece poate deteriora echipamentele de rafinare.

O cantitate estimată la cinci milioane de tone de petrol contaminat (care în prezent este înlăturat prin utilizarea conductelor, spațiilor de depozitare, vagoanelor de cale ferată și navelor) ar fi intrat în conducta Druzhba, ceea ce obligat Rusia să oprească livrările de petrol spre clienții din Belarus, Ucraina, Polonia, Germania și mai multe țări din Europa Centrală.

Lukoil România este unul dintre liderii pieței petroliere românești, având o cotă de aproximativ 20% din piața totală de produse petroliere. În prezent, compania Lukoil România deține rafinăria Petrotel și comercializează carburanți printr-o rețea de 300 de stații de distribuție,  AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău