Lukașenko vrea să cumpere aproape toate echipamentele transferate de Rusia în Belarus pentru exercițiile militare comune

  • 03 Februarie 2022 18:46
Lukașenko vrea să cumpere aproape toate echipamentele transferate de Rusia în Belarus pentru exercițiile militare comune

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a declarat joi că intenționează să cumpere aproape toate echipamentele transferate de Rusia în Belarus pentru exercițiile militare comune ruso-belaruse din luna februarie, relatează agențiile ruse de presă RBC și RIA Novosti, citate de Agerpres.

El a spus că unul dintre principalele obiective ale acestor exerciții este instruirea militarilor belaruși în manipularea noilor arme rusești, afirmând că Belarusul trebuie "să-și apere granița cu Ucraina".

"Vom efectua exerciții de amploare în sudul Belarusul. De două ori am discutat pe această temă cu președintele (Rusiei). Ne-am perfecționat ideile pe parcurs. Vă mulțumim pentru organizarea acestor exerciții", a declarat Lukașenko, adresându-i-se ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, care s-a deplasat joi la Minsk pentru a verifica pregătirile militarilor ruși și belaruși în vederea exercițiilor comune.

"Toți au putut să vadă că au fost relocate o mulțime de echipamente din Rusia în Belarus, inclusiv tehnică din cea mai modernă. Este important ca militarii belaruși nu doar să vadă astfel de echipamente în imagini, dar și să le atingă. Pentru ca împreună cu rușii, frații lor, să învețe să folosească această tehnică. Acest lucru este foarte important pentru noi, deoarece plănuim să cumpărăm aproape toate echipamentele aduse (la exerciții) pe parcursul acestui an, anul viitor, în următorii ani", a spus liderul belarus, al cărui regim supraviețuiește datorită creditelor rusești, conform unor analiști ruși.

Împreună cu Rusia, "am creat centre unde militarii belaruși se instruiesc să mânuiască cele mai noi modele de arme rusești", a indicat Lukașenko, citat de agenția de presă oficială Belta. Trei astfel de centre au fost deja înființate - două în Federația Rusă și unul în Belarus. "Suntem gata să creăm mai multe astfel de centre pentru a stăpâni atât sistemele de apărare aeriană, cât și cele mai noi tipuri de arme dezvoltate în prezent de Rusia", a adăugat el.

Ministrul rus al apărării a remarcat că unele dintre unitățile relocate în Belarus vin de la o distanță de 10.000 de kilometri, referindu-se la efectivele transferate din Extremul Orient.

Serghei Șoigu, împreună cu omologul său belarus, Viktor Hrenin, a supervizat un antrenament desfășurat pe un poligon din regiunea Brest (sud-vest) privind anihilarea unor formațiuni armate ilegale, potrivit Belta. La acest exercițiu a participat un grup tactic de brigadă comun de peste 2.000 de militari și 300 de echipamente, conform agenției de presă belaruse.

Prima etapă a acestor exerciții comune se desfășoară până în 9 februarie. În acest scop, Rusia a transferat în Belarus 12 avioane de luptă multirol Su-35, două divizioane de sisteme S-40, un divizion de Panțîri-S - sistem combinat de rachete sol-aer cu rază scurtă și medie de acțiune.

Faza activă a exercițiilor este preconizată din 10 până în 20 februarie. Nu se știe exact numărul efectivelor și echipamentelor relocate de Rusia în Belarus în vederea acestor exerciții, care survin pe fondul tensiunilor dintre Moscova și Occident legate de Ucraina.

Rusia a stârnit îngrijorări privind un posibil atac asupra Ucrainei, după ce a comasat timp de mai multe săptămâni zeci de mii de militari și un număr important de echipamente în apropiere de frontiera ucraineană. Moscova neagă orice intenție privind o ofensivă în țara vecină și acuză dimpotrivă Ucraina și NATO de tensionarea situației.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat joi, la Bruxelles, că desfășurarea de trupe rusești în Belarus, țară vecină cu Ucraina, este "cea mai mare" efectuată de Moscova de la Războiul Rece, evocând până la 30.000 de militari, conform EFE.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:2,57 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău