Luganskul și Donețkul costă Rusia circa 20 de milioane de dolari pe zi

  • 18 Noiembrie 2014 14:56
Luganskul și Donețkul costă Rusia circa 20 de milioane de dolari pe zi

Autoproclamatele 'republici populare' Lugansk și Donețk din estul Ucrainei costă Kremlinul în jur de 20 de milioane de dolari zilnic, au calculat jurnaliștii ucraineni de la postul de televiziune TSN.

Documentul ar proveni din anturajul lui Oleg Țariov, din conducerea Partidului Regiunilor, al fostului președinte Viktor Ianukovici. Tocmai el ar fi persoana care încasează și distribuie fondurile venite de la Moscova în estul Ucrainei, generând nemulțumiri printre apropiații săi.

Astfel, pe 21 de pagini este prezentat un plan de distrugere a statului ucrainean. Două treimi din acest document sunt alocate estimărilor pentru viitoarele acțiuni ale insurecției proruse din estul Ucranei, susțin jurnaliștii de la TSN, citați de Agerpress.

Sumele cheltuite de Moscova pe cele două republici rebele din estul Ucrainei i-a impresionat pe jurnaliștii ucraineni. Astfel, conform acestora, pentru publicitatea stradală 'republicile populare' Lugansk și Donețk au cheltuit în ultimul timp 500.000 de dolari. Alte 300.000 de dolari au fost alocate pentru 'fabricarea' de informații pentru mass-media, iar pentru dezvoltarea bazei ideologice a separatiștilor - 25.000 de dolari.

Pentru uniformele militare și muniție, Țariov a cerut Moscovei câte 1.500 de dolari per persoană, dar impresionează cheltuielile distribuite ca ajutoare pentru familiile rebelilor uciși în lupte, relatează TSN, dar fără să indice o sumă concretă.

Uciderea unui insurgent este o 'ocazie suplimentară' pentru liderii separatiștilor de a pune mâna pe banii destinați rudelor acestora. Astfel, pentru așa-numiții lideri ai autoproclamatelor 'republici populare' Donețk și Lugansk este profitabil să fie omorâți câți mai mulți rebeli. Poate așa se explică ordinele fără sens privind asalturi în lanț asupra aeroportului din Donețk, atacuri în care și-au pierdut viața sute dacă nu mii de rebeli, afirmă expertul menționat.

În timp ce ucrainenii se omoară între ei în estul țării, unde în bombardamente mor femei și copii nevinovați, Țariov s-a stabilit într-o zonă luxoasă din Moscova, conduce un Porsche Cayenne, iar copiii săi studiază la Londra.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău