Lucrările la controversatul gazoduct Nord Stream 2 se vor relua în decembrie

  • 30 Noiembrie 2020 08:50
Lucrările la controversatul gazoduct Nord Stream 2 se vor relua în decembrie

Lucrările la controversatul gazoduct Nord Stream 2 se vor relua în decembrie, după o pauză de un an, a anunțat un purtător de cuvânt al consorțiului care dezvoltă proiectul, transmit DPA, Reuters și site-ul rt.com, citate de Agerpres.

Gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o investiție de 11 miliarde de dolari, finanțată jumătate de Gazprom și jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper și Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacității de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale rusești va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Chiar dacă cei 1.230 de kilometri ai conductei Nord Stream 2 sunt aproape finalizați, proiectul a fost oprit în decembrie 2019 din cauza amenințărilor cu sancțiunile SUA împotriva companiilor participante.

"Intenționăm să reluăm anul acesta activitatea, instalând conducte cu ajutorul unei nave, în Zona economică exclusivă a Germaniei ", a informat consorțiul care dezvoltă proiectul. Acesta nu a specificat despre ce navă este vorba dar a promis că va anunța ulterior. Lucrările au fost oprite în decembrie trecut, după ce concernul elvețiano-olandez Allseas și-a suspendat operațiunile din cauza sancțiunilor americane care vizau companiile care pun la dispoziție nave.

Presa rusă apreciază că două nave rusești, Akademik Cherskiy și Fortuna, ar putea fi principalele candidate pentru instalarea conductelor.

Și postul german de televiziune NDR a anunțat că în 5 decembrie vor fi reluate lucrările la ultima secțiune a gazoductului.

SUA și mai multe state europene se opun proiectului Nord Stream 2, susținând că acesta va crește dependența Europei de gazele naturale rusești și va lipsi țările de tranzit, precum Polonia și Ucraina, de un instrument important de presiune în relația cu Moscova.

De asemenea, Statele Unite, care dispun în prezent de rezerve importante de gaze naturale ca urmare a exploatării petrolului de șist, vor să își majoreze exporturile de energie, inclusiv spre Germania, țară a cărei industrie este puternic dependentă de importurile de energie din Rusia, susțin analiștii. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău