Lovituri israeliene intense asupra Fâșiei Gaza. La Cairo au loc discuții pentru „ultima șansă”

  • 08 Mai 09:50
Lovituri israeliene intense asupra Fâșiei Gaza. La Cairo au loc discuții pentru „ultima șansă”

Armata israeliană și-a intensificat atacurile aeriene miercuri în Fâșia Gaza, unde a preluat deja controlul asupra trecerii de frontieră strategice cu Egiptul, țara gazdă a discuțiilor "ultimei șanse" în vederea unui acord de armistițiu asociat cu eliberarea ostaticilor, transmite AFP, la care face referire Agerpres.

Miercuri devreme, martorii au raportat lovituri în diferite zone ale teritoriului palestinian, în special în orașul Gaza (nord), unde spitalul al-Ahli a anunțat moartea a șapte membri ai aceleiași familii, al-Louh, într-un bombardament aerian, transmite sursa.

Armata israeliană a desfășurat marți tancuri la Rafah, a preluat controlul punctului de trecere a frontierei cu Egiptul și a închis cele două puncte principale de acces pentru ajutorul umanitar (Rafah și Kerem Shalom), măsură considerată "inacceptabilă" de Statele Unite.

Aceste evoluții au loc în timp ce mediatorii egipteni, qatarezi și americani poartă discuții la Cairo în vederea unei încetări a focului după șapte luni de război între Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas.

"Toate părțile sunt de acord să se întoarcă la masa negocierilor" pentru un armistițiu, a declarat marți publicația egipteană Al-Qahera News. Israel și Hamas "ar trebui să poată umple golurile rămase" pentru a încheia un acord de încetare a focului aflat în prezent în discuție, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, spunând că speră la un acord "foarte curând".

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că a instruit delegația israeliană de la Cairo să "continue să fie fermă cu privire la condițiile necesare pentru eliberarea" ostaticilor și "esențiale" pentru securitatea Israelului.

Potrivit numărului doi al filialei politice a Hamas din Fâșia Gaza, Khalil al-Hayya, propunerea acceptată de mișcarea sa include trei faze, fiecare cu durata de 42 de zile, și presupune o retragere a Israelului din teritoriu, întoarcerea persoanelor strămutate și un schimb de ostatici între cei deținuți în Gaza și prizonieri palestinieni cu scopul unei "încetări permanente a focului".

Israelul s-a opus până acum unei încetări permanente a focului până când Hamas, aflat la putere în Fâșia Gaza din 2007, nu va fi "învins".

Armata israeliană desfășoară o operațiune de "contraterorism" în "zone specifice" din estul orașului Rafah, după un apel de evacuare a zeci de mii de familii din același sector al orașului care găzduiește 1,4 milioane de palestinieni, potrivit ONU. Această evacuare a fost anunțată în așteptarea unei ofensive terestre promise de premierul Benjamin Netanyahu pentru eliminarea ultimelor batalioane ale Hamas, dar și pentru "a exercita presiuni militare" asupra mișcării islamiste în vederea obținerii unui posibil acord care să răspundă "cererilor israeliene".

Ministrul Apărării, Yoav Gallant, a avertizat, de asemenea, marți, că armata este gata să își "intensifice" operațiunile "în întreaga Fâșie" Gaza dacă nu se vor realiza progrese în ceea ce privește eliberarea ostaticilor. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:3,09 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău