Lovitură de teatru: Putin a revenit „pe val” după ce sociologii Kremlinului au schimbat metodologia de „făcut” sondaje

  • 01 Iunie 2019 13:14
Lovitură de teatru: Putin a revenit „pe val” după ce sociologii Kremlinului au schimbat metodologia de „făcut” sondaje

Institutul de stat de sondare a opiniei publice din Rusia – VTsIOM (100% deținut de stat) – a schimbat metodologia de efectuare a sondajelor de opinie publică cu privire la încrederea în politicieni.

Modificarea a fost decisa după ce, la ultima masuratoare a opiniei publice, ratingul președintelui rus Vladimir Putin s-a prăbușit la minima istorica de 30,6%, menționează Pagina de Rusia.

Astfel, daca înainte sociologii puneau intervievatilor întrebarea deschisă: „În care dintre politicieni aveți încredere?”, dupa noua metodologie apare  o întrebare cu raspuns rigid – ”da” sau ”nu”: „Aveți încredere sau nu aveți încredere în Vladimir Putin?”

Ratingul de încredere acordat președintelui, calculat conform noii metodologii este radical diferit fata de cel calculat dupa metodologia veche. Astfel rezultatul sondajului reluat de VTsIOM a aratat ca 72,3% dintre rusi au, in general, incredere în Vladimir Putin.

Denis Volkov, directorul adjunct al Centrului ”Levada” (institut privat de sondare a opiniei publice), consideră că întrebarea închisă este mai confortabilă pentru autorități.

„Unii dintre respondenți pur și simplu nu vor răspunde la o întrebare deschisă, dar aici există o alegere dihotomica: trebuie sa spui da / nu”, a comentat el, sugerând că în astfel de condiții respondenții sunt mai înclinați să răspundă ”asa cum trebuie”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău