În 2017, sute de mii de etnici Rohingya s-au refugiat în Bangladesh-ul vecin, din cauza unei represiuni armate deosebit de dure care a început după câteva atacuri soldate cu morți asupra unor secții de poliție din statul Rakhine. Foștii susținători pe care Aung Suu Kyi îi avea pe plan internațional au acuzat-o că nu a făcut nimic ca să oprească violurile, crimele și posibilul genocid și i-au reproșat că a refuzat să condamne armata - încă puternică și influentă în țară - sau măcar să recunoască atrocităție. Unii au spus că Aung San Suu Kyi e un politician pragmantic, care încearcă să conducă o țară multietnică cu o istorie complexă. Totuși, la o audiere care a avut loc în 2019 la Curtea Internațională de Justiție din Haga, ea a luat apărarea armatei, ceea ce a șocat și i-a șters mult din reputația bună de care se bucura pe plan internațional.
Însă în țară, lidera LND, „Doamna”, cum i se spune, continuă să se bucure de sprijinul larg al populației budiste, majoritare, care nu îi privește cu ochi buni pe etnicii Rohingya.
Armata susține că din cauza pandemiei au fost fraudate alegerile
Arestarea lui Aung San Suu Kyi și a altor lideri din guvern intervine după ce în noiembrie au fost alegeri legislative, câștigate din nou în mod covârșitor (cu 83 la sută din voturi) de partidul condus de ea. Noul parlament urma să-și înceapă prima sesiune chiar luni, în câteva ore.
Armata acuză însă de mai multe săptămâni că ar fi fost nereguli în desfășurarea alegerilor. Sub pretextul pandemiei de COVID-19, alegerile „nu au fost nici libere și nici corecte”, a acuzat săptămâna trecută, într-o conferință de presă, purtătorul de cuvânt al armatei, Zaw Min Tun, relatează Agerpres.
Militarii susțin că au identificat milioane de cazuri de fraudă, printre care voturi din partea a mii de alegători centenari sau minori.
Aceste declarații au alarmat deja cancelariile occidentale, care se temeau de o nouă lovitură de stat militară. Peste 12 ambasade, inclusiv cea a SUA și Delegația UE, au cerut încă de vineri Myanmarului să „adere la standardele democratice”. Ele s-au alăturat ONU, într-un cor al îngrijorării internaționale față de o posibilă lovitură de stat.
Alegerile din noiembrie au fost cel de-al doilea scrutin general după 2011, când junta militară care a condus țara timp de jumătate de secol a fost dizolvată. Cu toate acestea, armata continuă să dețină o putere importantă, deoarece controlează trei ministere-cheie (Internele, Apărarea și Frontierele).
Sursa:Digi24.ro