Londra | Peste 100 de deputați îi cer premierului Boris Johnson să recheme parlamentul din vacanță pentru Brexit

  • 18 August 2019 12:40
Londra | Peste 100 de deputați îi cer premierului Boris Johnson să recheme parlamentul din vacanță pentru Brexit

Peste 100 de parlamentari britanici fac apel, într-o scrisoare publicată duminică, la premierul Boris Johnson să convoace imediat Parlamentul, în prezent în vacanță, pentru a dezbate pe tema Brexitului, relatează AFP.

În contextul în care vacanța de vară a Parlamentului se încheie oficial pe 3 septembrie, acești parlamentari doresc ca Johnson să-l recheme pentru ca acesta să activeze în permanență până la 31 octombrie, dată la care Marea Britanie trebuie să părăsească Uniunea Europeană, menționează Agerpres.

Semnatarii scrisorii sunt adversari ai Brexitului, pe care doresc să îl blocheze.

"Țara noastră este în pragul unei crize economice în timp ce noi ne îndreptăm spre un Brexit fără acord. Ne aflăm în fața unei urgențe naționale și parlamentul trebuie să fie convocat imediat", scriu semnatarii scrisorii.

Boris Johnson este hotărât ca Marea Britanie să iasă din UE pe 31 octombrie, indiferent că va reuși sau nu să renegocieze acordul încheiat între fostul premier Theresa May și Bruxelles.

Jeremy Corbyn, lider al Partidului Laburist, principala formațiune de opoziție, vrea să organizeze un vot de neîncredere în guvernul conservatorului Boris Johnson după revenirea parlamentului.

Corbyn speră că, dacă va reuși să provoace căderea lui Boris Johnson, va deveni șef al guvernului interimar, iar apoi va încerca să obțină o nouă amânare a datei plecării din UE pentru a evita un Brexit fără acord, urmând să convoace apoi alegeri anticipate.

Guvernul lui Boris Johnson nu dispune decât de o majoritate de un vot în Parlament.

"Ceea ce ne trebuie este un guvern care să fie gata să negocieze cu Uniunea Europeană pentru a nu avea o ieșire catastrofală pe 31 octombrie", iar guvernul condus de Boris Johnson "în mod clar nu dorește acest lucru", a declarat Corbyn sâmbătă.

Totuși, un sondaj YouGov arată că britanicii nu sunt favorabili în majoritate planurilor lui Jeremy Corbyn.

Potrivit acestui sondaj realizat joi și vineri pe un eșantion reprezentativ de 1.968 de britanici, 48% preferă ca Marea Britanie să părăsească UE fără acord decât să-l vadă pe Corbyn prim-ministru.

O proporție de 35% dintre britanici preferă, dimpotrivă, ca Jeremy Corbyn să devină șef al guvernului și să organizeze un nou referendum privind apartenența Marii Britanii la UE. În același timp, 17% dintre britanici nu se pronunță asupra acestui aspect, potrivit sondajului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
34
Cer senin
Umiditate:20 %
Vint:5,1 m/s
Fri
27
Sat
25
Sun
23
Mon
23
Tue
24

Curs oficial BNM 07 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6789 -0.0106
USD 16.6157 -0.0223
RON 4.0694 -0.0038
UAH 0.6000 -0.0012
RUB 0.2261 -0.0016
Arhivă Radio Chișinău