Londra nu vrea să amâne Brexitul, asigură secretarul de stat britanic Martin Callanan

  • 08 Ianuarie 2019 15:33
Londra nu vrea să amâne Brexitul, asigură secretarul de stat britanic Martin Callanan

Guvernul de la Londra nu încearcă să amâne Brexitul, a dat asigurări marți secretarul de stat britanic Martin Callanan, la sosirea la Bruxelles pentru a participa la reuniunea Consiliului Afaceri Generale al Uniunii Europene, transmite AFP.

„Suntem foarte clari: politica guvernului este ca articolul 50 (al Tratatului UE, care se referă la retragerea unui stat din blocul comunitar) nu poate fi prelungit”, a declarat Callanan, răspunzând unei întrebări legate de o posibilitate evocată de cotidianul britanic The Telegraph.

„Vom părăsi UE pe 29 martie acest an întrucât asta este ceea ce spune articolul 50, pentru asta a votat parlamentul, și asta este ceea ce spune legislația națională britanică”, a adăugat el.

Parlamentul britanic va supune la vot săptămâna viitoare acordul de retragere negociat de Londra și Bruxelles. Dezbaterile în Camera Comunelor se vor desfășura pe 9 și 10 ianuarie, dar ele s-ar putea prelungi până vineri, 11 ianuarie.

„Acest lucru nu a fost solicitat de autoritățile britanice”, a spus la rândul său ministrul francez al afacerilor europene Nathalie Loiseau, întrebat despre posibilitatea amânării datei ieșirii efective a Regatului Unit din UE.

Pe de altă parte, șeful diplomației germane Heiko Maas a afirmat marți, la Dublin, că este prematur să fie luată în considerare o amânare a ieșirii Regatului Unit din blocul comunitar întrucât parlamentul britanic ar putea ajunge să susțină acordul.

„Nu aș vrea cu adevărat să mă gândesc acum și aici la posibilitatea prelungirii articolului 50. Nu cred că pe asta trebuie să ne concentrăm astăzi”, a subliniat Maas.

El a apreciat că un Brexit fără acord ar avea un efect negativ asupra locurilor de muncă din Germania, ceea ce Berlinul intenționează să prevină „indiferent de costuri”. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău