Londra își va mări arsenalul nuclear, o premieră după Războiul Rece (media)

  • 16 Martie 2021 08:35
Londra își va mări arsenalul nuclear, o premieră după Războiul Rece (media)

Premierul Boris Johnson va anunța marți că Marea Britanie va majora cu "peste 40%" plafonul focoaselor nucleare pe care este autorizat să le stocheze, au dezvăluit luni seară două mass-media britanice, notează AFP, preluat de Agerpres.

Downing Street a informat într-un comunicat că Boris Johnson va transmite marți Parlamentului rezultatele unui raport privind apărarea, securitatea și politica externă a țării, care va stabili linia guvernului pentru următorul deceniu.

Potrivit cotidianelor The Guardian și Sun, care au putut consulta acest document cu peste 100 de pagini, guvernul intenționează să ridice la 260 numărul maxim de focoase pe care țara este autorizată să le stocheze, după ce s-a angajat anterior să-și reducă stocul la 180 de focoase până la mijlocul anilor 2020.

Potrivit presei britanice, Downing Street invocă o "panoplie în creștere a amenințărilor tehnologice și doctrinare" pentru a justifica această schimbare de curs, fără precedent după Războiul Rece.

Raportul avertizează în legătură cu "posibilitatea realistă" ca un grup terorist "să reușească să lanseze un atac CBRN [chimic, biologic, radiologic sau nuclear] până în 2030", dar și împotriva "amenințării active" și "provocării sistemice" reprezentate de Rusia și respectiv China.

"O descurajare nucleară minimă, credibilă și independentă, dedicată apărării NATO rămâne esențială pentru a garanta securitatea noastră", explică raportul.

Revirimentul are loc în timp ce Londra încearcă să se repoziționeze după Brexit ca o putere majoră pe scena internațională, în conformitate cu conceptul "Global Britain".

Modificarea "ar încălca angajamentele asumate de (Londra) în cadrul Tratatului de neproliferare nucleară", a denunțat luni într-un comunicat ICAN (Campania Internațională pentru Abolirea Armelor Nucleare).

"Decizia Marii Britanii de a-și mări stocul de arme de distrugere în masă în mijlocul unei pandemii este iresponsabilă, periculoasă și încalcă dreptul internațional", a subliniat Beatrice Fihn, directoarea acestui ONG.

Grupul Campania pentru dezarmarea nucleară (CND) îl consideră un "prim pas către o nouă cursă a înarmării nucleare", considerând decizia Marii Britanii "o uriașă provocare pe scena internațională".

"În timp ce lumea se confruntă cu pandemia și haosul climatic, este incredibil că guvernul nostru alege să mărească arsenalul nuclear britanic", a declarat secretarul său general, Kate Hudson, pentru care "a provoca tensiuni globale și a risipi resursele noastre este o abordare iresponsabilă și potențial dezastruoasă". 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,06 m/s
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Wed
20
Arhivă Radio Chișinău