Londra găzduiește o reuniune internațională privind crimele de război în Ucraina

  • 20 Martie 2023 11:06
Londra găzduiește o reuniune internațională privind crimele de război în Ucraina

Regatul Unit găzduiește luni, 20 martie, o reuniune, cu participarea miniștrilor justiției din peste 40 de țări, cu scopul de a aborda problema posibilelor crime de război comise în Ucraina, după ce Curtea Penală Internațională (CPI) a emis vineri,17 martie, un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, relatează DPA, citată de Agerpres.

'Ne-am adunat astăzi la Londra uniți de singura cauză de a cere socoteală criminalilor de război pentru atrocitățile comise în Ucraina în cursul acestei invazii nedrepte, neprovocate și ilegale', a declarat vicepremierul britanic Dominic Raab.

'Marea Britanie, alături de comunitatea internațională, va continua să pună la dispoziția Curții Penale Internaționale finanțare, oameni și expertiza necesare pentru a se asigura că se va face dreptate', a subliniat oficialul britanic.

CPI, susținută de ONU, a emis vineri un mandat de arestare pe numele lui Putin pentru crime de război, sub suspiciunea de implicare în răpirea de copii în Ucraina.

Instanța internațională, cu sediul la Haga, afirmă într-un comunicat că Putin 'este presupus responsabil pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copii) și pentru cea de transfer ilegal de populație (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă'.

Acuzațiile au fost imediat respinse de Kremlin - care nu recunoaște jurisdicția CPI - calificând decizia instanței ca 'nulă din punct de vedere juridic'.

Este pentru prima oară când Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele unui lider al uneia dintre cele cinci țări cu statut permanent în Consiliul de Securitate al ONU.

Procurorul CPI, Karim Khan, urmează să susțină un discurs în cadrul acestei reuniuni de la Londra, despre activitatea instanței și despre rolul comunității internaționale în sprijinirea investigațiilor sale.

Înaintea acestei conferințe, guvernul britanic a acordat noi fonduri pentru sprijin și ajutor psihologic victimelor și martorilor la crime și pentru a finanța mai mulți experți care să lucreze pentru CPI, extinzând posibilitatea anchetatorilor de a aduna probe.

Anul trecut, Regatul Unit a oferit un pachet de sprijin pentru CPI, care includea o finanțare suplimentară de 1 milion de lire sterline (1,2 milioane de dolari) și asistență pentru poliție. Ministerul britanic al Justiției a fost de asemenea implicat în instruirea judecătorilor ucraineni pentru a conduce procese în cazuri de crime de război, punându-și la dispoziție experții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău