Londra face apel la toți membrii NATO să aprobe aderarea Suediei

  • 04 Aprilie 2023 18:23
Londra face apel la toți membrii NATO să aprobe aderarea Suediei

Premierul britanic Rishi Sunak a salutat marți aderarea ''istorică'' a Finlandei la NATO și a lansat un apel către ''toți membrii Alianței'' să aprobe și intrarea Suediei, în prezent blocată de Turcia și Ungaria, relatează Agerpres.

„Este o zi istorică pentru Finlanda și NATO (...). Toate membrele NATO trebuie acum să ia deciziile necesare pentru admiterea și a Suediei, pentru ca noi să putem constitui o Alianță unită pentru a apăra libertatea în Europa și în lume'', a declarat șeful guvernului britanic într-un comunicat.

Turcia și Ungaria au formulat obiecții care au întârziat aderarea Finlandei și cele două țări încă blochează aderarea Suediei.

Aderarea Finlandei, devenită marți a 31-a membră a NATO, și candidatura Suediei intervin în contextul invaziei ruse în Ucraina, care a determinat cele două țări nordice să-și revizuiască strategia lor de neutralitate în Europa și să-și dorească să intre sub umbrela protectoare a Alianței Nord-Atlantice.

Intrarea Finlandei în NATO ''face Alianța mai puternică și aduce un plus de siguranță fiecăruia dintre noi'', a accentuat Rishi Sunak.

''Rusia credea că agresiunea sa ne va diviza. Dimpotrivă, suntem și mai uniți, mai hotărâți să ne apărăm principiile libertății și statului de drept'', a spus, la rândul său, ministrul de externe britanic James Cleverly, care participă la reuniunea de la Bruxelles a omologilor săi din NATO.

Cu această ocazie, el a anunțat 12 milioane de lire sterline drept ajutor militar suplimentar pentru Ucraina și sprijin altor țări precum Republica Moldova și Georgia ''afectate de activitățile răufăcătoare ale Rusiei''.

''Vom primi și alți aliați cu brațele deschise și continuăm să facem presiuni pentru o aderare rapidă a Suediei'', a adăugat Cleverly.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:3,6 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău