Londra cere Franței să renunțe la amenințările în disputa privind pescuitul

  • 01 Noiembrie 2021 15:25
Londra cere Franței să renunțe la amenințările în disputa privind pescuitul

Londra dorește ca Franța să renunțe la amenințările făcute în disputa privind pescuitul post-Brexit, a afirmat luni un purtător de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson, care a precizat că ambasadorul Regatului Unit la Paris se află în contact constant cu oficialitățile franceze, relatează Reuters și AFP, citate de Agerpres.

Franța a emis o listă de sancțiuni care ar putea intra în vigoare pe 2 noiembrie, cu excepția cazului în care diferendul cu Londra legat de pescuit va fi soluționat. Autoritățile franceze și-ar putea intensifica controalele frontaliere și sanitare asupra mărfurilor provenite din Regatul Unit și ar putea să nu permită accesul ambarcațiunilor de pescuit britanice în porturile sale.

Parisul a acuzat Regatul Unit că nu și-a respectat angajamentele după ieșirea acestei țări din Uniunea Europeană și a denunțat mai ales solicitarea Londrei de a renegocia protocolul nord-irlandez din cadrul Acordului de retragere. Acest protocol vizează menținerea integrității pieței unice europene.

''Francezii au făcut amenințări complet nejustificate, inclusiv contra insulelor anglo-normande și industriei noastre de pescuit și ei trebuie să retragă aceste amenințări'', a declarat șefa diplomației britanice Liz Truss pentru Sky News.

În absența unei soluții în 48 de ore, ea a reafirmat dorința părții britanice de a se adresa justiției, în cadrul prevăzut de acordul comercial post-Brexit, pentru a cere ''măsuri compensatorii''.

Londra a avertizat că se pregătește la rândul său de înăsprirea controalelor asupra navelor de pescuit europene.

În pofida acestui diferend între Franța și Regatul Unit, președintele francez Emmanuel Macron și premierul britanic Boris Johnson au discutat cordial preț de câteva minute la sosirea șefului statului francez la Summitul COP26 de la Glasgow.

Măsurile de retorsiune ''vor intra în vigoare în această seară la miezul nopții'' dacă nu se înregistrează niciun avans, a reafirmat luni Palatul Elysée.

Emmanuel Macron avertizase deja în ajun că ''în cazul în care britanicii nu fac nicio mișcare, în mod evident măsurile prevăzute începând cu 2 noiembrie vor trebui să fie puse în practică''.

În virtutea Acordului privind retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, pescarii europeni pot continua să lucreze în unele părți ale apelor britanice dacă au operat acolo și înainte. Însă francezii și britanicii au opinii divergente privind natura și amploarea documentelor justificative care trebuie furnizate.

Săptămâna trecută, autoritățile franceze au reținut un trauler britanic care opera în apropierea portului francez Le Havre și era suspectat că pescuise fără licență peste două tone de scoici Saint-Jacques. Vasul încă se afla la chei luni dimineață.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău