Londra afirmă că flota rusă din Marea Neagră încă are capacitatea de a lovi Ucraina

  • 28 Aprilie 2022 10:29
Londra afirmă că flota rusă din Marea Neagră încă are capacitatea de a lovi Ucraina

Flota rusă din Marea Neagră încă deține capacitatea de a lovi ținte ucrainene și de pe coastă, în pofida pierderii navelor Saratov și Moskva, a anunțat joi dimineață Ministerul britanic al Apărării, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Aproximativ 20 de nave ruse, printre care submarine, se află în zona operațională a Mării Negre, a menționat ministerul într-o postare pe Twitter.

''Strâmtoarea Bosfor rămâne închisă pentru toate navele de război non-turce, ceea ce o face pe Rusia incapabilă să-și înlocuiască crucișătorul Moskva, scufundat în Marea Neagră'', a adăugat Ministerul Apărării britanic în buletinul său informativ zilnic.

Crucișătorul Moskva s-a scufundat în urmă cu două săptămâni după ce fusese lovit de două rachete Neptun lansate de forțele ucrainene. Conform versiunii Rusiei, un incendiu izbucnit la bord ar fi provocat o explozie în magazia de muniții. Nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră s-ar fi scufundat apoi în timp ce era remorcată spre portul Sevastopol în condiții de furtună.

Nava Moskva era echipată cu 16 rachete anti-navă Bazalt/Vulkan, cu rachete Fort (versiunea navală a rachetelor antiaeriene cu rază lungă de acțiune S-300), cu rachete antiaeriene cu rază scurtă Ossa, cu tunuri, torpile și alte tipuri de rachete. Rachetele Bazalt/Vulkan pot fi dotate și cu focoase nucleare.

Dat în exploatare la începutul anilor '80 ai secolului trecut, crucișătorul Moskva s-a mai evidențiat în războiul cu Georgia, în 2008, și în 2015-2016 în cel din Siria și a participat la începutul invaziei ruse în Ucraina la operațiunea de ocupare a Insulei Șerpilor. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău