Londra acuză Kremlinul că încearcă să instaleze un lider prorus în Ucraina
-
23 Ianuarie 2022 09:42
Marea Britanie a acuzat sâmbătă Kremlinul că încearcă să instaleze un lider prorus în Ucraina și susține că ofițerii de informații ruși sunt în contact cu mai mulți foști politicieni ucraineni, o strategie ce ar face parte din planurile Moscovei pentru o invazie, relatează Reuters,citat de DIGI24.ro.
Ministerul britanic de Externe spune că are informații potrivit cărora guvernul rus îl are în vedere pe fostul deputat ucrainean Evhen Muraiev ca potențial candidat pentru o conducere pro-rusă, precizează sursa citată.
Evhen Muraiev (sau Evgheni Muraev în pronunție rusă - n.r.), în vârstă de 45 de ani, este un politician pro-rus care se opune integrării Ucrainei în Occident. Potrivit unui sondaj realizat în decembrie 2021 de centrul de reflecție Razumkov, el s-ar clasa pe locul al șaptelea în rândul potențialilor candidați la alegerile prezidențiale din 2024, cu o susținere de 6,3 la sută.
„Informațiile de care dispunem astăzi arată amploarea acțiunilor ruse ce vizează subminarea Ucrainei și dezvăluie intențiile Kremlinului”, a afirmat ministrul britanic de externe, Liz Truss, într-o declarație dată publicității la Londra la scurt timp după ce la Moscova și Kiev trecuse de miezul nopții.
Marea Britanie, care a furnizat Ucrainei săptămâna aceasta 2.000 de rachete și o echipă de instructori militari, spune că deține informații potrivit cărora serviciile de informații rusești mențin legăturile cu „numeroși” foști politicieni ucraineni, inclusiv cu personalități de rang înalt care au legături cu fostul președinte Viktor Ianukovici. „Unii dintre acești politicieni țin legătura cu ofițeri de informații ruși implicați în prezent în planificarea unui atac asupra Ucrainei”, se arată în comunicatul Ministerului britanic de Externe.
Fost președinte și premier al Ucrainei, Viktor Ianukovici a fugit în Rusia în 2014, după trei luni de proteste împotriva guvernării sale (protestele Euromaidan), și a fost condamnat în absență la 13 ani de închisoare pentru trădare, în 2019.
Diplomația britanică mai menționează numele lui Serghei Arbuzov (viceprim-ministru în perioada 2012 - 2014, apoi prim-ministru interimar), Andrii Kluev (care a condus administrația prezidențială sub Viktor Ianukovici), Volodimir Sivkovici (fostul secretar adjunct al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei) sau chiar Mikola Azarov (prim-ministrul Ucrainei în perioada 2010 - 2014).
Joi, Statele Unite au impus sancțiuni împotriva a patru ucraineni, inclusiv doi parlamentari în exercițiu, acuzați de colaborare cu serviciile secrete ruse (FSB). Washingtonul a invocat „activitățile lor destabilizatoare” în Ucraina. Este vorba de parlamentarii Taras Kozak și Oleg Voloșin, acuzați că au fost instruiți de FSB să „recruteze foști și actuali oficiali guvernamentali pentru a se pregăti să preia controlul asupra guvernului ucrainean”, dar și de Volodimir Sivkovici, citat în comunicatul diplomației britanice.
„Rusia trebuie să reducă tensiunea, să pună capăt campaniilor sale de agresiune și dezinformare și să urmeze calea diplomației. Așa cum Marea Britanie și partenerii noștri au spus în repetate rânduri, orice incursiune militară rusă în Ucraina ar fi o greșeală strategică masivă, cu costuri serioase”, a avertizat șefa diplomației de la Londra.