Londra a înghețat active rusești în valoare de 18 miliarde de lire

  • 11 Noiembrie 2022 09:00
Londra a înghețat active rusești în valoare de 18 miliarde de lire

Activele rusești înghețate de Regatul Unit în cadrul sancțiunilor britanice împotriva Moscovei după invadarea Ucrainei se ridică la 18,4 miliarde de lire sterline, potrivit cifrelor făcute publice joi într-un comunicat al Trezoreriei, relatează AFP și Reuters.

 Londra susține că această sumă ilustrează "rolul cheie jucat în opoziția față de Rusia pentru invadarea ilegală a Ucrainei" și dezvăluie că suma este cu aproape 6 miliarde de lire mai mare decât cea din toate celelalte programe de sancțiuni britanice la un loc, potrivit Agerpres.


Sancțiunile împotriva Rusiei, în colaborare cu aliații Regatului Unit, "vizează 1.200 de persoane și peste 120 de entități, înghețând activele a 19 bănci rusești (...) de la începutul invaziei" Rusiei în Ucraina.

"60% din rezervele monetare străine (ale Moscovei) au fost imobilizate și exporturile rusești s-au prăbușit, în timp ce importurile de bunuri de importanță crucială au scăzut cu 68% din partea țărilor care aplică sancțiunile", a menționat Trezoreria britanică.

Guvernul britanic a anunțat în primăvară că numai oligarhul Roman Abramovici reprezintă peste 9 miliarde de lire (10,5 miliarde de euro) din suma totală a sancțiunilor.

"Am impus cele mai severe sancțiuni adoptate vreodată împotriva Rusiei și asta îi paralizează mașina de război. Mesajul nostru este clar: nu îi vom permite lui Putin să aibă câștig de cauză în acest război brutal", a declarat Andrew Griffith, responsabil guvernamental din cadrul Trezoreriei, citat de Reuters.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău