Locuitorii din Sângera ies sâmbătă la o acțiune de protest

  • 16 Mai 2017 15:51
Locuitorii din Sângera ies sâmbătă la o acțiune de protest Sursa: ipn.md

Locuitori ai orașului Sângera, din componența municipiului Chișinău, și-au anunțat intenția de a organiza sâmbătă, 20 mai, un protest la intrarea în oraș.

Într-o conferință de presă la IPN aceștia au spus că, deși există o scrisoare a Ministerului Mediului despre faptul că s-ar fi renunțat la intenția de a construi un centru de gestionare a deșeurilor periculoase lângă oraș, localnicii solicită garanții în acest sens.

Locuitorii au criticat decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) de anulare a referendumul local la care populația urma să se expună dacă acceptă sau nu construcția centrului. La baza deciziei de anulare a referendumului a stat scrisoarea Ministerului Mediului, or oamenii spun că aceasta nu prezintă o garanție că peste un an, doi sau trei nu se va reveni la ideea construcției acestui centru.

Consilierul local Valeriu Popa crede că este nevoie ca și Guvernul să anuleze două hotărâri, cea prin care a fost alocat terenul și cea prin care a permis ridicarea construcției. „Se propunea să fie gestionate 35 de grupuri de deșeuri destul de periculoase care s-au acumulat de foarte mulți ani pe teritoriul Republicii Moldova. Deja s-au cheltuit pentru construcția centrului 300 de mii de euro. Noi nu credem că așa ușor s-a renunțat la idee. Poate fi o decizie de moment, dar nu e finală”, a spus consilierul local.

Ion Duca, un alt consilier local, a remarcat că proiectul centrului de gestionare a deșeurilor periculoase a fost elaborat cu încălcarea legislației privind protecția mediului. „Acest centru este pregătit să fie construit în zona rezidențială, între satele Dobruja, Revaca și Sângera și în tovărășiile pomicole”, a spus alesul local.

„Dacă va fi construit centrul, nimeni nu va mai dori să locuiască în preajmă. Unii deja și-au scos casele de vânzare. Toată lumea este în alertă”, a spus o locuitoare a comunei Sângera, Viorica Semeniuc.

Protestul este preconizat să fie desfășurat la intrarea în  Sângera între orele 10.00 și 15.00.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău